Pihenj rejtőző szigeten! Skócia

Mi tart még vissza a Skót-felföldtől? Irány Skye!

Fotó: 123RF

Többrészes sorozatunkban kevéssé ismert szigeteket mutatunk be, ahol nemcsak a tömeget úszhatjuk meg, de a helyi kultúrához is közelebb kerülhetünk. Első alkalommal Mexikóba utaztunk, utána a thaiföldi Ko Lipét vettük célba, ezután Portugália kedvencét, a zöld Azori-szigeteket jártuk be. Most pedig következzen a mocsári lidércek és ködbe vesző tündérek titokzatos hazája, Skócia és benne Skye szigete!

Nagy-Britannia észak-nyugati peremén találjuk ezt a misztikus tájakban bővelkedő szigetet. Skóciába utazásunkhoz csak annyit kell tudnunk, hogy három negatív Covid-tesztre lesz szükségünk: egy 72 óránál nem régebbire a belépéskor, majd ottlétünk második és nyolcadik napján is készíttetnünk kell egy frisset.

Láp, szikár sziklák és egy különös nyelv

Fotó: 123RF

A Belső-Hebridákhoz tartozó szigetet mintegy tízezren lakják, akiknek egyharmada gael anyanyelvű – így nemcsak a táj, de a helyiségnevek jó része is épp olyan, mintha A Gyűrűk Urából vágták volna ki. Bár a messzi északon találjuk, a Golf-áramlat hatásának köszönhetően jóval enyhébbek itt a telek a hazainál, cserébe viszont a nyarak is hűvösek, csapadékosak. Kevés fát és sok láprétet találunk errefelé, a látképet leginkább a középen elterülő Cuillin-hegység határozza meg szikár, puszta sziklás felszínével. A legmagasabb csúcsa nincs ezer méteres, töredékes kőzete miatt mégsem egy könnyű túraterep, ellenben kiváló hely a sziklamászóknak.

Színes skótok

Fotó: 123RF

Ha tehát valahol, itt jó helyen vagyunk a belső békénk megtalálásához: a sziget legnagyobb települését, Portree-t is csupán 2500-an lakják, így valóban nem lesz más dolgunk, mint élvezni a skót vendégszeretetet, nagyokat sétálni, és sűrűn rácsodálkozni a természet által kialakított drámai formákra. Portree, kis mérete ellenére egyébként rendszeresen szerepel Nagy-Britannia legszebb településeinek toplistáján, legjellemzőbb látnivalója a színes épületekkel tarkított kikötője, és fontos megemlíteni, hogy profi kviddicscsapattal is rendelkezik. Ha kíváncsiak vagyunk, vajon ezt hogy tudják kivitelezni mágia nélkül, nézzünk be egy Pride of Portree meccsre! Csak senkit ne érjen csalódás, ha nem Harry Potter lesz a csapat fogója.

Kő kövön

Fotó: 123RF

És, ha már mágia: Skóciához híven itt is több történelmi kastélyt találunk. Mivel hosszú évszázadokon át különböző klánok uralkodtak a szigeten, impozáns otthonaik jó része még ma is áll. A leghíresebb közülük Dunvegan vára, amely 13. századi megépülte óta a legendás MacLeod család tulajdonában van, s ezzel a legrégebben egy család birtokában lévő vár az Egyesült Királyságban.

AMI MÉG ÉRDEKELHET