Nyomtass hidat!??

Csak az a kérdés, ki kel át rajta először. Amszterdamban kipróbálták.

Fotó: Getty Images

Mivel Amszterdamban épp elég csatornaátkelésre adódik lehetőség, az egyik szakaszon augusztusban beüzemelték a világ első 3D-nyomtatással készült rozsdamentes acélhídját. Azt viszont még a tervezők és statikusok sem tudják, meddig bírja az újhullámos alkotmány...

Az acél MX3D

Az MX3D-nek elnevezett hidat a Joris Laarman Lab tervezte a Laarman és az Arup által létrehozott MX3D nyomtatóval. A híd első tervei 2015-ben kerültek szóba, de hosszas tervezés és 6 hónapig tartó nyomtatás után mostanra készült el. Hogy mennyi rozsdamentes acélra volt szükségük ehhez a hídhoz? Összesen 4,9 tonna acél ment át az MX3D nyomtatón.

Híd a múltból a jövőbe

Fotó: Instagram

A híd még lenyűgözőbbnek tűnik, ha megtudjuk, hogyan készült pontosan: egyes darabjait robotkarok hegesztették össze. Az MX3D az első ilyen technikával készült híd, de értékes ismeretekkel szolgálhat a jövőbeli 3D-nyomtatott szerkezetekhez, hiszen sokkal könnyebb, anyagtakarékosabb szerkezetet lehet létrehozni vele – azaz ez a modern módszer környezetbarát is. A 3D-nyomtatás nemcsak a formatervezőknek adhat új lehetőségeket, hanem a mérnököknek is, hiszen ezzel a módszerrel statikailag is másképp kell tervezni.

Csiribá, csiribú, legyél híd!

Fotó: Instagram

Laarman, a tervezőcég tulajdonosa egyszerre beszél evolúcióról és varázslatról az új híd kapcsán, hiszen lépésről lépésre részesei lehettek ennek a mérföldkőnek számító gyártási folyamatnak, amelyből még ők sem tudták pontosan, hogy mi sül majd ki.

Kísérleti nyúl

Fotó: Instagram

A hidat gyártó Alan Turing Institute és az Arup még kutatja, mennyire tartós a 3D-s acélhíd, kis érzékelőket helyeztek el a hidon, hogy követhessék, az időjárás, a korrózió és a gyalogosok milyen hatással vannak a szerkezetre.

AMI MÉG ÉRDEKELHET