Túratippek: irány a Nyugati-Tátra!

Fotó: Shutterstock

Ha eleged van már a nagy tömegekből, szeptember beköszöntével a hegyekben is eljött végre a te időd. Nem mintha akkor kiürülne a Magas-Tátra, de a talán kevésbé ismert, ellenben vadregényesebb Nyugati-Tátra szépségben egyértelműen felveszi a versenyt a „nagy testvérrel”.


A Rohácsok néven is ismert Nyugati-Tátra az árvai Bölényfalu községtől (Zuberec) egészen Szlovákia nemzeti szimbólumáig, a Krivánig húzódik. Úgy tartják, technikásabb és keményebb kihívás, mint maga a Magas-Tátra. Ha van már tapasztalatod a hegyi túrákkal, tarts velünk a lengyel–szlovák határvidékre, nyugatról keletre haladva összegyűjtöttük a legérdekesebb útvonalakat.

A ROHÁCSI VÖLGY TENGERSZEMEI

Fotó: Žilinský turistický kraj

A Nyugati-Tátra Árva felőli oldalán, a Rohácsokban az ottani völgy tengerszemeihez vezet az egyik legnépszerűbb túraútvonal. A hat gleccsertó alacsonyabb tengerszint feletti magasságban fekszik, mint magas-tátrai „testvérei”. A legnagyobb közülük 2,22 hektár kiterjedésű, a legmélyebb pontja hét méter mélyen van. A tengerszemek körüli túra hossza 12,5 km, amit öt óra alatt lehet megtenni. S hogy megéri-e a fáradságot? Ahol a hegycsúcsok szinte összeérnek a tavak kristálytiszta vizével, ott díjnyertes fotók sokasága születhet. A túra a Roháče-Spálená síközpont parkolójánál kezdődik, sorrendben a piros, a kék, a zöld és végül a sárga jelzést kell követni. Az útvonal a Rohácsi vízesésnél fordul vissza és teszi meg a visszavezető másik félkört a leparkolt járművekhez.

​A PLAČLIVÉ–TRI KOPY–BANÍKOV KÖRTÚRA

Ezen az útvonalon rögtön három nyugati-tátrai hegycsúcsot is kipipálhatunk a listánkon. A túra a Zsári menedékháznál (Žiarska chata) kezdődik, ahova háromnegyed órás sétával lehet eljutni – aszfaltozott úton – a Zsári-völgyön keresztül. A hegyi szálláson megpihenve a zöld turistaútvonalat kell követni egészen a Zsári-nyeregig. Itt jobbra fordulva a domináns Baranecre juthatunk el, de mi inkább a kicsit nagyobb tempót igénylő sárga, majd piros jelzést ajánljuk követni a Plačlivé csúcsáig. Onnan a Hrubá kopán keresztül lehet eljutni a Bánya-hegyre (Baníkov). A zöld jelzés visszavezet a Zsári menedékházhoz, bónuszként a Šarafiov vízesést is tartogat számunkra. A túrára nem árt időben elindulni, több mint 9 óráig tart ugyanis végigjárni.

​A HEGYES-ROHÁCS MEGHÓDÍTÁSA

A szlovákiai Matterhornnak is nevezett hegyhez az ellenkező irányban haladó piros útvonalon lehet eljutni. A grandiózus csúcs ráadásul nem is kell, hogy a túra végleges célja legyen: az út folytatható az Ökrös-hegy (Volovec) irányába, a lengyel határ felé vagy jobbra fordulva, a kék útvonalon, amely a Gödör-tavakhoz (Jamnické plesá) visz. A közeli elágazásnál (Rázcestie pod Smrekom) jobbra, a zöld jelzésű útvonalon visszatérhetünk a Zsári-nyeregbe.

​TÚRA A BYSTRÁRA

A Nyugati-Tátra legmagasabb pontja a Sebes-pataki hegy (Bystrá), ahová több útvonalon is eljuthatunk. Az egyik lehetőség, hogy a Racskó-völgyből a sárga és a kék jelzést követjük. De a Sebes-pataki elágazástól – még Podbanszkó előtt – elég csak a sárgát figyelni. Ha más irányba szeretnénk visszatérni a kiindulóponthoz, a hegyről a lengyel oldalra menjünk át, a Blyšť csúcshoz, ahonnan a piros jelzésű út a hegygerincen vezet keresztül, majd a kék közvetlenül Podbanszkóba visz.

​EGÉSZNAPOS TÚRA A SZMRECSINI TAVAKHOZ

Ezen a kb. 14 és fél óra alatt teljesíthető, egésznapos túrán a Nyugati-Tátra legkeletibb részén vehetünk részt, a fölénk magasodó Kriván alatt. Aszfaltúton vághatunk neki a szlovákiai Kanadának is becézett vadregényes Csendes-völgynek. A Gáspár-csúcs elágazásnál (Rázcestie pod Kasprovým vrchom) a piros jelzésű úton a Hátsó-Csendes-völgyön át a Retesz-hágóhoz (Závory) jutunk. Innen a zöld jelzés a szrmecsini elágazáshoz vezet (Rázcestie pod Temnými smrečinami), ahol jobbra fordulva, a piros útvonalon juthatunk el a Fényes tavaknak is nevezett tengerszemekhez. Itt nem lesz más választásunk, mint visszafordulni, a piros jelzés után egyenesen haladva követni a zöldet, hogy a Kapor-völgybe jussunk, ami már közvetlenül a Kriván előtt található. Ekkor már jó pár kilométer benne lesz a lábunkban, így jól fog jönni, hogy az aszfaltúton gyorsan elérjük a leparkolt autónkat. De ez a túra sem lenne kerek vízesés nélkül. Befejezésképp érdemes megnézni a Nefcer-vízesést, amely a legmagasabb Szlovákiában.

AMI MÉG ÉRDEKELHET