Zelená východným obchvatom: dočkajú sa Prešov aj Sabinov

Prešovský obchvat dostane druhú najvyššiu sumu z nástroja na prepájanie Európy v rámci celej Európskej únie.

Foto: Národná diaľničná spoločnosť

Hoci je dokončenie D1-ky stále v nedohľadne, slovenskí motoristi vytúžene čakajú aj na dobré správy o zlepšení cestnej infraštruktúry na mnohých miestach krajiny. Začiatok roka, okrem správ o modernizáciách mostov, priniesol aj potvrdenie výstavby obchvatu Sabinova a garanciu financovania druhej časti severného obchvatu Prešova.

Druhá najvyššia suma pre Prešov

Foto: Národná diaľničná spoločnosť

Hneď po nemeckom železničnom projekte je prešovský obchvat svojou sumou druhá najvyššia suma predschválená v rámci nástroja na prepájanie Európy (CEF). Výstavba severného obchvatu mesta Prešov získala významnú finančnú podporu vo výške 69 miliónov eur od Európskej únie.

Foto: Národná diaľničná spoločnosť

To všetko aj preto, že obchvat je súčasťou európskej siete TEN-T a medzinárodnej trasy Via Carpatia. V slovenskej terminológii tu hovoríme o rýchlostnej ceste R4, ktorá vytvorí severojužné spojenie Poľska od Vyšného Komárnika po Maďarsko pri Milhosti. Prechádza pritom popri oboch metropolách východu. V súčasnosti je z R4-ky v prevádzke necelých 5 km pri obchvate Svidníka, štvorkilometrová prvá časť severného obchvatu Prešova, spoločný úsek východnej D1 medzi Prešovom a Košicami a 14-kilometrový úsek z Košíc do Milhosťa. Zo sumy od EÚ sa pritom nebude financovať len výstavba druhej časti severného obchvatu Prešova, ale aj projekčná dokumentácia pre ďalšie úseky R4 smerom k poľskej hranici.

Foto: Národná diaľničná spoločnosť

Sabinov sa dočkal

www.youtube.com

Animacia I 68 SABINOV - obchat

Dvadsaťročné čakanie Sabinovčanov sa naplnilo a aj toto tranzitnou dopravou sužované mesto sa dočká svojho obchvatu. Jeho výstavba je odhadovaná na jeden a pol roka a bude financovaná z eurofondov. Previezť by sme sa po tomto obchvate mali v druhej polovici budúceho roka. Tento projekt zahrňuje výstavbu 16 mostných objektov a troch mimoúrovňových križovatiek. Bude mať dĺžku 9,8 km a začne sa za obcou Pečovská Nová Ves, prejde severne od Sabinova a napojí sa na súčasnú cestu smerom do Prešova.

youtu.be

Animacia I 68 SABINOV - obchat

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET