Návrat ku koreňom: najlepšie miesta na objavovanie slovenského tradičného folklóru

Slovensko je krajina bohatá na kultúrne dedičstvo a tradície, ktoré sa prenášajú z generácie na generáciu.

Foto: Facebook Folklórny festival Východná

Všetci sa iste zhodneme, že tradičný slovenský folklór je nádhernou zmesou hudby, tanca, remesiel a zvykov, ktoré odrážajú život našich predkov. Ak chcete zažiť autentickú atmosféru slovenského folklóru, ponúkame vám tipy na niekoľko miest, ktoré stoja za návštevu.

1. Východná – Srdce folklóru

Každý rok sa v obci Východná koná najväčší folklórny festival na Slovensku – Folklórny festival Východná. Toto podujatie láka tisíce návštevníkov, ktorí si prichádzajú vychutnať pestré vystúpenia folklórnych súborov, tradičné remeslá a autentickú slovenskú kuchyňu. Festival je skvelou príležitosťou na stretnutie s ľuďmi, ktorí udržiavajú tradície živé a odovzdávajú ich ďalším generáciám.

2. Čičmany – Drevenice ako z rozprávky

Foto: Unsplash / Nel

Čičmany, známe svojimi unikátnymi drevenicami s bielymi geometrickými ornamentmi, sú živým skanzenom tradičnej architektúry. Prechádzka touto dedinkou je ako cesta späť v čase. V Čičmanoch môžete navštíviť múzeum, ktoré ponúka expozíciu venovanú ľudovému umeniu a kultúre. Nezabudnite ochutnať aj miestne špeciality v niektorej z tradičných reštaurácií.

3. Vlkolínec – Živá dedina UNESCO

Vlkolínec je jednou z najlepšie zachovaných tradičných dedín v strednej Európe a je zapísaný v zozname svetového dedičstva UNESCO. Dedina je unikátna svojimi pôvodnými drevenými stavbami a malebnou polohou v srdci prírody. Zažijete tu ukážky tradičných remesiel, ako napríklad tkanie, hrnčiarstvo a výrobu drevených hračiek.

4. Podpolianske folklórne slávnosti v Detve

Detva je známa svojím bohatým folklórnym dedičstvom a každoročne hostí Podpolianske folklórne slávnosti. Toto podujatie predstavuje širokú paletu ľudových tradícií – od tancov a spevov až po remeselné výrobky. Festival ponúka aj workshopy, kde sa môžete naučiť tradičné tance alebo vyskúšať si výrobu ľudových nástrojov.

5. Múzeum slovenskej dediny v Martine

Múzeum slovenskej dediny v Martine je najväčšou národopisnou expozíciou v prírode na Slovensku a ponúka jedinečný pohľad na tradičný život na vidieku. Na rozľahlom území múzea nájdete historické budovy z rôznych regiónov Slovenska, ktoré ilustrujú tradičnú architektúru a spôsob života našich predkov. Návšteva múzea je obohatená o rôzne folklórne programy a remeselné trhy.

6. Horehronské dni spevu a tanca v Heľpe

Heľpa - malá obec na Horehroní sa každoročne stáva centrom folklórneho diania vďaka podujatiu Horehronské dni spevu a tanca. Tento festival je oslavou horehronských tradícií a ponúka bohatý program plný spevu, tanca a ľudových zvykov. Obdivovať môžete kroje, ktoré sú unikátne pre tento región, a vychutnať si tradičné jedlá, lebo aj tie nás robia spokojnými.

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET