3 programy, ktoré nesmiete vynechať, keď budete v Mongolsku

Nedajte sa odradiť chladným počasím: budete mať veľa zážitkov!

Foto: Shutterstock

Očarí vás tak prírodnými krásami, ako svojou tradičnou kultúrou - Mongolsko sľubuje také dobrodružstvo, na ktoré určite nezabudnete.

Ak sa vyberiete po stopách Džingischána, budete sa cítiť ako na inej planéte. V Mongolsku budete vidieť očarujúce mierne pahorkatiny a meniacu sa krajinu, vrchy pokryté snehom, nedotknuté lesy a zlaté piesky púšte Gobi.

PULZUJÚCA ENERGIA V ULANBÁTARE

Foto: Shutterstock

Aj keď ľudia v Mongolsku netúžia v prvom rade po atmosfére veľkomesta, aj tak ponúka Ulanbátar pestrú ponuku kultúrnych programov, kam sa oplatí docestovať Transmongolskou magistrálou.

Hlavné mesto, ktoré sa spomína ako UB, je takým miestom, kde na vlastnej koži pocítite pulzujúcu energiu krajiny. Je to dynamicky sa rozvíjajúca, kozmopolitná metropola, ktorá je plná vynikajúcich reštaurácií, trendy barov a takisto prekvapení – napríklad prekvitajúci hudobný život v štýle indie.

O MONGOLSKEJ HISTÓRII A DOZVIETE VŠETKO V NÁRODNOM MÚZEU MONGOLSKA, ALE BOLA BY ŠKODA VYNECHAŤ AJ MÚZEU VÝTVARNÉHO UMENIA ZANABAZAR. PONORTE SA DO TAKÝCH PAMÄTIHODNOSTÍ AKO SÚ KLÁŠTOR GANDANTEGCHINLEN A ZIMNÝ PALÁC BOGD KHANA.

PÚŠŤ GOBI SĽUBUJE NESKUTOČNÉ DOBRODRUŽSTVO

Foto: Shutterstock

Tvrdá, neúprosná a predsa úplne očarujúca : v Mongolsku neexistuje menej záhadný cieľ ako púšť Gobi. Ani by ste si nepomysleli, aké ľahké je dostať sa do Gandantegchinlen a aké dobrodružstvo sľubuje!

V Národnom parku Gobi Gurvansaikhan sa nachádzajú kolosálne duny Khongoryn Els, ktoré sú vrcholom Gobi. Tento nezabudnuteľný zážitok v púšti sa dá zažiť počas viacdennej túry spojenej s kempingom, a samozrejme na chrbte ťavy. Nezaškodí maximálne sa pripraviť na všetky extrémy počasia, cez deň je horúco, v noci môže mrznúť a bude chladno.

PO STOPÁCH BUDHISTICKÝCH KLÁŠTOROV

Foto: Shutterstock

Pretrvávajúcim dedičstvom Džingischána a mongolskej ríše je zavedenie tibetského budhizmu. Aj keď v období okolo roku 1937 bolo stalinskými čistkami v Mongolsku zničených množstvo budhistických stavieb alebo ich prinútili zatvoriť, viera ostala v krajine a po rozpade Sovietskeho zväzu v roku 1990 zažila renesanciu.

V súčasnosti sa v krajine nachádza 130 budhistických kláštorov, v ktorých žije asi 5000 mníchov. Legendárny kláštor Erdene Zuu založili v roku 1586 v pôvodnom starodávnom hlavnom meste Karakorum ( dnes Charchorin). Prekvitajúci kláštor bol počas sovietskej okupácie značne poškodený a množstvo z takmer 1000 mníchov poslali do sovietskych gulagov. Potom ho zavreli a vytvorili tam „ premiérový kláštor” – múzeum, ktoré v posledných rokoch opäť ustanovili za posvätné miesto. Aj keď z pôvodných 100 chrámov ostalo len pár, dodnes je tento kláštor jeden z najdôležitejších v krajine.

Text: Sinkó Edit

AMI MÉG ÉRDEKELHET