Pokoj a dovolenka v Apúlii

Apúlia (po taliansky Apuglia) je región na juhovýchode talianskej čižmy. Ťahá sa od jej ostrohy až po koniec opätku. Južná časť - Salento, ukrývajúca sa práve v podpätku čižmy, je prezývaná ako Maldivy Európy. Ide o jedno z najlepšie strážených tajomstiev Talianska. Nachádza sa tu viac ako 800 km dlhé pobrežie s nádhernými plážami a očarujúcimi bielymi horskými mestami.

Foto: Shutterstock

Apúlia má jedinečné kúzlo, ktoré sa úplne líši od ostatných známych regiónov v Taliansku. Ako jeden z najrozmanitejších a najkrajších regiónov Talianska ponúka množstvo zaujímavých miest na objavovanie a zábavných aktivít, najmä ak sem prídete v máji alebo v júni.

Apúliu môžete, samozrejme, navštíviť kedykoľvek počas roka, no ak sa rozhodnete naplánovať vašu dovolenku ešte pred hlavnou sezónou, užijete si teplé počasie a pokojnejšiu atmosféru, ktorá vám umožní plne sa ponoriť do pulzujúcej kultúry tohto malebného regiónu. Ďalšou výhodou sú ceny hotelov, ktoré sú výrazne lacnejšie, ak ich navštívite mimo sezóny. Môžete ušetriť alebo sa nechať rozmaznať a ubytovať sa v jednom z najlepších hotelov za zlomkové ceny.

Strávte čas na pláži

Foto: Pixabay

Pláž v Gallipoli

Pri objavovaní najkrajších pláží v regióne sú ideálne prímorské mestá Polignano a Mare a Gallipoli. Polignano a Mare je krásne prímorské mesto, ktoré je posadené na rôznych vrstvách sivo-čiernych útesov pozdĺž talianskeho južného pobrežia Jadranského mora a je známe svojimi krásnymi plážami, ako je Cala Porto ohraničené rímskym mostom. Pobrežné mesto Gallipoli je ďalšou vynikajúcou voľbou na preskúmanie pláží.

Prechádzky a cyklistika v prírode

Foto: unsplash

Otranto v Apúlii

Počasie v Apúlii je v máji a júni mierne a relatívne suché, čo je ideálny čas na objavovanie krajiny. Čakajú na vás svieže zelené polia a ohromujúce vinice kontrastujúce s trblietavými modrými morami. Vydajte sa naprieč vinicami a ovocnými sadmi Valle d'Itria. Olivové sady sa tu tiahnu, kam až oko dovidí. Preskúmajte Otranto, grécky prístav, a nevynechajte obhliadku mesta a maják Punta Palascia smerom k očarujúcej Santa Maria di Leuca, kde sa stretáva Jadranské a Iónske more. Ak sa rozhodnete pre bicykel, oceníte kľukaté cesty, počas ktorých narazíte na kostoly, paláce, skryté námestia, uličky a rušné trhy. V niektorých mestách môžete dokonca spojiť návštevu hradov a katedrál so zastávkou pozdĺž pobrežia a pozrieť si more.

Spravte si výlet do Matery či Alberobella

Foto: Pixabay

Malebné domčeky v Alborelle

Apúlia ukrýva množstvo pôvabných miest a dedín. Alberobello je význačné svojimi bielymi kamennými chatrčami s kužeľovými strechami nazývanými trulli. Stavať sa začali ešte v praveku a dodnes zostali neporušené a plnia svoju funkciu. Alberobello je zapísané na Zozname svetového dedičstva UNESCO a patrí medzi najobľúbenejšie atrakcie. Matera je od čias zapísania do svetového dedičstva UNESCO od roku 1993 obľúbenou turistickou zastávkou. Preslávila sa svojimi jaskynnými obydliami, ktoré boli kedysi domovom starovekej komunity. Ak sa tu rozhodnete stráviť noc, vyskúšajte prespať v jaskynnom hoteli. V okolí mesta ich nájdete niekoľko a tie výhľady budú stáť za to.

AMI MÉG ÉRDEKELHET