Chai latte a Masala chai

Poznáte to. Prídete do kaviarne, pozeráte na nápojový lístok a neviete si vybrať. Verte, že v tom nie ste sami. Mnoho ľudí je zmätených zo všetkých variácií káv dostupných v kaviarni. A rovnako tak pribúdajú variácie čajov. Čaj pochádza z Indie. Už pred viac ako 5 000 rokmi boli známe liečivé účinky čaju chai vďaka zmesi korenín a bylín, ktoré poskytujú telu prospešné výhody. Využívali ho v ajurvéde, pretože verili, že dokáže udržať rovnováhu v tele.

Foto: unsplash

Slovom chai sa označujú všetky čaje rastúce v oblasti Assam. Chai patril na stôl v Indii počas rodinných osláv, pri zvláštnych príležitostiach a náboženských obradoch. Neskôr sa jeho popularita začala šíriť do celého sveta. Je nadčasový a má pridanú hodnotu. Dnes sa v Indii ročne spotrebuje viac ako 800 000 ton čaju. Odhaduje sa, že na každú šálku kávy sa spotrebuje 30 šálok chai.

Porovnanie rozdielov

Foto: Pixabay

Tradičný čaj chai sa vyrába z listov čierneho čaju a rôznych korenín, ako je škorica, kardamóm, zázvor, čierne korenie alebo klinčeky. Jediný rozdiel medzi chai latte a masala chai je ten, že do základu koreneného čaju sa do chai latte navrch pridáva napenené mlieko alebo napenená mliečna pena. Tento prídavok ho robí krémovejším, ale zároveň kalorickejším.

Masala chai

Foto: unsplash

Masala chai, tiež známy ako korenený čaj, je tradičný indický nápoj vyrobený zo zmesi lístkov čierneho čaju, mlieka, cukru alebo medu a rôznych korenín. Medzi najčastejšie používané koreniny v masala chai patrí kardamóm, škorica, zázvor, klinčeky a čierne korenie. Zmes sa zaleje vodou a potom varí a dusí, aby sa chute prepojili. Na záver sa pridá mlieko a konečným výsledkom je krémový, voňavý nápoj.

Chai Latte

Foto: unsplash

Ak si objednáte v kaviarni Chai latte, nečakajte, že vám donesú kávu. Tento horký, mliečny a jemne korenistý nápoj patrí k najstarším čajovým nápojom na svete. Niektoré kaviarne si vyrábajú svoje typické zmesi chai latte a ich prísady sú vždy tajné. Inde používajú sladený prášok či vanilkový sirup alebo sirup chai latte, ktorý im umožňuje rýchlo pripraviť nápoj na požiadanie. Do pripravenej zmesi z čierneho čaju sa pridá napenené mlieko s penou, posype sa škoricou a dochutí badiánom. Či už skrz kultúrny vplyv alebo individuálne chute môže byť do chai latte pridaný vanilkový extrakt, čokoládový sirup alebo kakaový prášok.

Zdravotné výhody

Foto: Pexels

Chai sa pripisuje veľa zdravotných výhod vďaka rozmanitému koreniu. Zázvor a kardamóm pomáhajú pri trávení, zatiaľ čo škorica reguluje hladinu cukru v krvi. Klinčeky majú antibakteriálne vlastnosti a čierne korenie môže zlepšiť vstrebávanie živín. Listy čierneho čaju navyše obsahujú zdraviu prospešné antioxidanty a môžu poskytnúť slabšiu úroveň kofeínu, čo dodá telu energiu. Ak by ste však potrebovali silnejšiu dávku kofeínu, pridáva sa dávka espressa a vznikne tzv. „Dirty chai“.

AMI MÉG ÉRDEKELHET