Kráľovná medzi bratislavskými kopcami: Devínska Kobyla

Miesto, kde sa písali a ukladali dejiny, miesto oddychu pre mnohých Bratislavčanov, miesto ktoré je aj národnou prírodnou rezerváciou a súčasťou Európskej siete chránených území Natura 2000. To všetko je Devínska Kobyla.

Foto: Shutterstock

Tesne pri sútoku Moravy a Dunaja, severne od Devínu, južne od Devínskej Novej vsi a západne od Dúbravky nájdeme v Bratislave poslednú bodku za kopcovitým Slovenskom. Národná prírodná rezervácia Devínska Kobyla je populárnym výletným miestom pre obyvateľov hlavného mesta pre svoju vyhliadku a prírodu. No mnohé z týchto vecí ste o Devínskej Kobyle nevedeli.

Ako čas a ľudia formovali Devínsku Kobylu 

Tento západný výbežok karpatského oblúka milióny rokov dozadu zaplavovali moria, tvorili sa dolomity a vápence, erózia formovala tvar krajiny a jeho skalnatého vápencového pobrežia. Osídlená bola už v období neolitu, v dobe bronzovej tu viedla Jantárová cesta, Kelti tu vyklčovali lesy, Rimania zas vysadili vinice. Vďaka strategickej polohe a výhľadu tu za Veľkomoravskej ríše bolo slovanské opevnenie, formovala sa história Uhorska, konali turecké vpády, nemecká kolonializácia, či napoleonské vojny.

Jedinečnosť miesta 

Botanici dlhodobo upozorňujú na nutnosť zachovania miestnej teplomilnej flóry, ktorá je veľmi zriedkavá, no i krehká. Diverzita priťahuje bohatý biotop hmyzu, ten zas vtáky a obojživelníky, ktoré zas lákajú dravé vtáky. Všetko funguje v dokonalej prírodnej harmónii, len do toho človek nesmie moc zasahovať. V letných mesiacoch tu môžete obdivovať vzácne orchidey alebo sa pokochať pohľadom na rozmanité druhy motýľov. Fauna rezervácie je rovnako pestrá - od ježkov a líšok až po vzácne druhy plazov.

Sandberg a paleontológia

Foto: Devinskakobyla.sk

Vápencové pobrežie obmývané morom dalo na Sandbergu základ bohatým paleontologickým nálezom, pričom vek najstarších geologických vrstiev je viac ako 100 mil. rokov. Ukrývajú sa tu fosílie morských živočíchov, ktoré tu žili pred miliónmi rokov, keď bola táto oblasť dnom pradávneho mora. Medzi najvýznamnejšie nálezy patria žraločie zuby, ulitníky, ježovky, lastúrniky, kosti tuleňov a zvyšky kostí treťohorných veľrýb. Našli sa tu aj kosti nosorožcov, medveďov, či mostodontov. To celé odkryla plánovaná ťažba piesku pre potreby tehelne v Devínskej Novej Vsi.

Únik z mestského ruchu 

Rezervácia Devínska Kobyla je ideálnym miestom pre tých, ktorí hľadajú únik od mestského ruchu. Poskytuje nielen tiché miesto pre relaxáciu, ale aj turistické a cyklistické trasy. Pri jasnom počasí je z vrcholu možné vidieť nie len mesto Bratislava, ale dokonca aj rakúske Alpy. Prejsť sa napríklad môžete z Námestia 6. apríla v Devínskej Novej Vsi na Devín (necelých 5 km), alebo trojkilometrovú prechádzku na Weitov lom. Z Devínskej Novej Vsi na Devínsku Kobylu sú to tiež tri kilometre na 514 metrov vysoký kopec. Pre tých, ktorí majú radi prechody, odporúčame šesťkilometrovú trasu z Devína do Dúbravky, alebo 8 km dlhý prechod z Devínskej Novej Vsi k ZOO v Karlovej Vsi. Do všetkých lokalít sa pritom pohodlne dostanete aj mestskou hromadnou dopravou.

AMI MÉG ÉRDEKELHET