Šírošíre more východu: Oddych na Zemplínskej Šírave a výlet na Morské oko

Letná sezóna sa štartuje naplno a ak hľadáte ideálne miesto na oddych a zábavu, samotný východ Slovenska má pre vás niekoľko skvelých tipov.

Foto: Facebook Zemplínska Šírava

Zemplínska Šírava a Morské oko sú dve destinácie, ktoré určite stojí za to navštíviť. Poďte sa pozrieť, čo všetko vám tieto miesta ponúkajú.

Kúpanie a relax na Zemplínskej Šírave

Zemplínska Šírava, známa aj ako „Slovenské more“, je druhou najväčšou vodnou nádržou na Slovensku čo do veľkosti vodnej plochy a je obľúbeným miestom pre letnú rekreáciu. Nádrž, ktorá sa kedysi volala aj Vihorlatská nádrž či Podvihorlatská sĺňava, slúži nielen na oddych, ale aj na zachytávanie vody a jej využitie pre priemysel a poľnohospodárstvo.

Nájdete tu široké možnosti pre kúpanie, vodné športy a rybolov. Môžete relaxovať na plážach, sú tu aj skvelé podmienky pre jachting, paddleboarding, či jazdu na vodných skútroch a po vodnej ploche premáva aj vyhliadková loď.

Foto: Facebook Zemplínska Šírava

Ak vám toľkoto vody nebude dosť, v Kaluži nájdete letné kúpalisko, ale aj vodný park Thermalpark Šírava s geotermálnou vodou, čo je skvelá poistka v prípade horšieho počasia, či chladnejších dní. A viac útulne pôsobí neďaleké Vinianske jazero, ktoré je výborným doplnkom k veľkej vodnej hladine pri obci Vinné.

Zemplínska Šírava má celkom 8 rekreačných stredísk, takže si môžete vybrať rôzne lokality ako Medvedia hora, Hôrka, Kaluža, Kamenec, Paľkov, či Klokočov. Ruch sa sústreďuje najmä na severnú stranu, kde nájdete tak množstvo kempov a penziónov, ako aj štvorhviezdičkové hotely ako Eurobus, Thermal ŠÍRAVA SPA RESORT, či Glamour.

Výlet za morom v horách: (cyklo)túra z Morského oka na Sninský kameň

Ak máte radi pešiu turistiku a krásnu prírodu, určite navštívte Morské oko. Toto jazero, nachádzajúce sa v srdci Vihorlatských vrchov, je ideálnym miestom pre rodinné výlety a turistiku. Okolie jazera je súčasťou Národného parku Poloniny a ponúka nádherné turistické trasy s výhľadmi na okolitú prírodu. Zo Zemplínskej Šíravy ste na parkovisku pod Morským okom za necelú pol hodinku autom. Potom už môžete pešo pokračovať až k oku mora na Vihorlate.

Foto: Facebook Zemplínska Šírava

Morské oko, nachádzajúce sa v nadmorskej výške 618 metrov, vzniklo v období doznievania sopečnej činnosti vo Vihorlate. Toto jedinečné jazero vzniklo mohutným zosuvom z východného svahu Motrogonu a Jedlinky, ktoré zahradili dolinu potoka Okna. Je najväčším zahradeným sopečným jazerom na Slovensku s rozlohou 13 hektárov. Má takmer 800 metrov na dĺžku, 300 metrov na šírku a v najväčšej hĺbke je voda do 26 metrov. Okolo jazera sa dá urobiť príjemná prechádzka.

Nad jeho hladinou sa týči Sninský kameň, známy svojimi panoramatickými výhľadmi. Dostanete sa k nemu od Morského oka za asi 45 minút po modrej a následne červenej značke. Na vrchole sa poohliadnite ku skalám po pravej strane, popri nich vedie chodník a rebríky, ktorými sa dostanete na samotné skaly s dych berúcimi výhľadmi do okolia a Morské oko pod vami.

Na Morské oko sa môžete vybrať aj cyklotúrou. Vedie z Remetských Hámrov cez husté lesy Vihorlatu, okolo malebného jazera Morské oko a po modrej cyklistickej značke je len mierne stúpanie k jazeru. Na severnej strane jazera je bufet, skvelé miesto na občerstvenie.

Foto: Facebook Zemplínska Šírava

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET