​Mýlili ste sa, ak ste si mysleli, že croissanty sú francúzsky vynález

Predstavíme vám históriu tohto svetoznámeho pečiva.

croissant

Foto: Unsplash

Snáď žiadne pečivo nevystihuje podstatu Francúzska lepšie ako croissant. Chrumkavé maslové pečivo nájdete takmer v každej pekárni v krajine (a pomaly aj na svete). Avšak croissant, akokoľvek sa v dnešnej kultúre považuje za francúzsky, nebol v skutočnosti vynájdený na území tejto krajiny. Toto pečivo vzniklo v inej časti Európy, niekoľko storočí predtým, ako sa s ním zoznámila parížska elita.

Kulinárski odborníci sa zhodujú v tom, že croissant je odvodený od rakúskeho kipferlu, pečiva v tvare polmesiaca, niekedy plneného orechmi a cukrom, ktorý bol pôvodnou verziou žemle, ako ju poznáme. Hoci niektorí ľudia sa domnievajú, že kipferl existoval už v 13. storočí, najrozšírenejšia legenda o pôvode pečiva hovorí, že prvá verzia bola vyrobená vo Viedni v roku 1683 na oslavu víťazstva mesta nad Osmanskou ríšou pri pokuse o obliehanie.

Podľa tohto príbehu sa viedenský pekár, ktorý vstal pred východom slnka, aby pripravil tovar na deň, dopočul, že Osmani kopú tunel pod mestom, a spustil poplach, čím dal svojim vojakom dostatok času na prípravu obrany.

Foto: Unsplash


Týmto spôsobom pekár účinne zachránil mesto a na oslavu upiekol koláč v tvare polmesiaca, ktorý symbolizoval rastúci mesiac na osmanskej vlajke.


Pokiaľ ide o príchod croissantu do Francúzska, podľa obľúbenej teórie sa o jeho zavedenie − a teda aj o croissant − zaslúžila kráľovná viedenského pôvodu Mária Antoinetta, ktorá nariadila jeho dovoz, aby mohla opäť ochutnať chuť domova. Historické fakty však túto teóriu nepotvrdzujú, pretože Antoinetta bola zavraždená v roku 1793 a pred rokom 1850 nie sú o croissantoch žiadne záznamy.


Z dokumentov vyplýva, že kipferl v skutočnosti Parížanom predstavil August Zang, ktorý si v roku 1839 otvoril pekáreň na brehu Seiny s názvom Boulangerie Viennoise. Podnik, v ktorom sa predávali klasické rakúske pečivo ako viedenský chlieb a kipferl, sa okamžite stal hitom a Parížania ho ochutnávali v dave.

Úspech Zangovho pečiva povzbudil pekárov v celom meste, ktorí začali ponúkať svoje vlastné, mierne upravené a šupinatejšie kipferly − a tak sa zrodila francúzska verzia. Recept na croissant, ktorý je dodnes známy a obľúbený na celom svete, prvýkrát zaznamenal v roku 1915 Sylvian Claudius Goy, ktorý ako prvý primiešal do cesta maslo, aby vytvoril tenké a vzdušné vrstvy.

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET