Doprajte si rozmaznávajúci odpočinok v Bükfürdő

Druhé najväčšie liečebné, plážové a zážitkové kúpele v Maďarsku Bük – Bükfürdő – sú jedny z najpopulárnejších v Strednej Európe. Hotely a wellness centrá v rozľahlom areáli kúpeľov ponúkajú zmysluplný relax pre všetky vekové kategórie.

Foto: Bukfordo.hu

Bükfürdő leží na pomedzí Álp a Malej dunajskej nížiny a z Bratislavy sa tam dostanete autom za necelú hodinu a pol. Mesto Bük s 3500 obyvateľmi je obľúbené najmä u turistov zo Slovenska, Čiech a Rakúska, a to nielen pre svoju geografickú blízkosť.

Blahodarné účinky liečivej vody

Foto: Bukfordo.hu

V roku 1957 sa v blízkosti mestečka Bük hľadala ropa, no vrty nepriniesli vytúžené očakávania, pretože namiesto ropy našli len termálnu vodu. Napriek tomu mal objav veľký význam – na prameni bolo v roku 1962 vybudované termálne kúpalisko, ktoré dlho fungovalo len s jedným bazénom. Voda kúpeľov bola oficiálne vyhlásená za liečivú v roku 1965, a v roku 1972 otvorili kryté kúpalisko, čo umožnilo mestu privítať návštevníkov na liečebný pobyt a dovolenku po celý rok. Rekreačný park bol otvorený v roku 1992, dnes sú kúpele druhými najväčšími kúpeľmi v Maďarsku. Liečivá voda kúpeľov Bükfürdő s vysokým obsahom minerálov je vhodná najmä na liečbu pohybových, urologických, kĺbových a gynekologických problémov, ale je účinná aj pri liečbe osteoporózy a doliečení úrazových zranení. Vo forme pitnej kúry sa môže užívať pri ochoreniach tráviaceho traktu – zápal žalúdka, vredy.

Kúpele Bükfürdő Thermal & Spa

Foto: Bukfordo.hu

Kúpeľný komplex je rozdelený na tri zóny: liečebné kúpele a pláž, zážitkové kúpalisko a saunový svet. Bazény liečebnej a plážovej zóny sú naplnené liečivou vodou, no ak chce rodina tráviť čas spolu, samozrejme nechýbajú ani rodinné a detské bazény. Skutočnou špecialitou je sezónne prevádzkovaný bazén Acapulco, ktorý ponúka zátoky s vlnami a skokový záliv. Skvelý oddych zabezpečuje zážitkové kúpalisko, ktoré ponúka vírivku, zážitkový bazén, krytý tobogan a bazén s prúdovou chodbou a sprchou na krk. Súčasťou tejto kúpeľnej jednotky je aj detský bazén s interaktívnymi hrami pripomínajúcimi podmorský svet, ktorý sa nazýva Žraločia jaskyňa. Saunový svet zahŕňa vonkajšiu čertovskú saunu, fínsku a lesnú saunu, parný kúpeľ a tepidárium, no nechýba ani vonkajší a vnútorný bazén, jacuzzi a Kneippov kúpeľ. Súčasťou kúpeľov je aj kemping, ktorý je otvorený po celý rok.

Pre aktívnych dovolenkárov

Foto: Bukfordo.hu

Pre návštevníkov Bükfürdő ponúka relax nielen termálne kúpalisko. V meste je množstvo programov počas celého roka, no na svoje si prídu aj tí, ktorí hľadajú aktívnu dovolenku. K dispozícii sú tiež vynikajúce športové zariadenia, golfové ihrisko, športové centrum a vonkajšia posilňovňa, ale hostia môžu vyskúšať aj špeciálnu lezeckú a dobrodružnú dráhu a detské ihrisko.

Tí, ktorí sa zaujímajú aj o kultúrne hodnoty mesta Bük, môžu navštíviť rímskokatolícky kostol postavený na počesť sv. Klimenta, ktorý pochádza z 13. storočia. Niektoré z jeho nástenných malieb sú zo stredoveku, ostatné zo 16. storočia. Pri spoznávaní okolia sa určite oplatí navštíviť mesto Kőszeg s očarujúcou stredovekou atmosférou, kde si môžete pozrieť jedno z najkrajších dedičstiev uhorskej hradnej architektúry, Jurišičov hrad.

Foto: Bukfordo.hu

AMI MÉG ÉRDEKELHET