A 3 legizgalmasabb gasztro-célpont Olaszországban

Ha te is szereted a hasadat.

pizza nápolyban

Az olasz konyha régóta hatalmas kedvenc a nemzetközi színtéren, mindennapi kulináris élményeink egyik legalapvetőbb szelete. Így egyáltalán nem meglepő, hogy három olasz város is bekerült a világ 10 legjobb gasztro-célpontja közé – ezeket mutatjuk most be.

Egyértelmű, hogy a világjárók manapság egyre szívesebben ismerik meg a kiválasztott ország történelmét és kultúráját a helyi ételeken keresztül. Ez pedig még sosem volt ilyen könnyű, hiszen önállóan vagy akár szervezett túrák keretein belül is részt vehetünk autentikus főzőtanfolyamokon vagy étel- és borutakon.

A három olasz város a Tripadvisor szavazóinak kiemelkedően jó értékelései alapján került fel a listára.

Olaszország rendkívül változatos konyhájának köszönhetően különösen gazdag színtérnek számít gasztro-szempontból is, a receptek és a használt összetevők ugyanis sokszor régióról régióra, sőt, városról városra változnak.

Az összeállítás egyébként nem is lehetne aktuálisabb, hiszen elképesztő mértékben pörög a gasztro-turizmus, amely 2022-ben világszinten 805,9 milliárd dollárnyi forgalmat generált – ez Magyarország éves GDP-jének több, mint a négyszerese!

Róma

Fotó: Shutterstock

Cacio e pepe

Az csodás olasz fővárosban rengeteg izgalmas gasztro-túrán vagy főzőtanfolyamon vehetünk részt. Ha pedig a saját utunkat járnánk, kóstoljunk ropogósra sült articsókát, majd keressünk fel egy-két családi pékséget.

A város történelmi központjába továbbhaladva mindenképp próbáljunk ki pár tradicionálisan római utcai ételt – ilyen a sült tőkehal, a porchetta nevű, fokhagymás-rozmaringos sült hús és persze a római pizza is.

Ha pedig tésztaételekre vágynánk, Rómánál nem is találhatnánk jobb helyet arra, hogy együnk egy igazán autentikuis carbonarát vagy cacio e pepét.

Firenze

Fotó: Shutterstock

Bistecca alla Fiorentina

Az építészeti remekeiről és műtárgyairól híres toszkán nagyváros igazi gasztro-paradicsom.

Olyan autentikus fogásokat kóstolhatunk itt, mint a focaccia-szerű, schiacciata nevű laposkenyér vagy a pappa al pomodoro nevű firenzei paradicsomleves, ami a belefőzött kenyértől lesz igazán sűrű és laktató.

Különféle pácolt húsokat és kézműves sajtokat is megízlelhetünk, miközben megismerkedünk a helyi ételárusokkal. Semmiképp ne hagyjuk ki a specialitásnak számító bistecca alla Fiorentinát (ami a környék talán legelterjedtebb étele) és a pappardelle al cinghialét (ami egy vaddisznóraguval készült ínycsiklandó szélesmetélt.)

Nápoly

Fotó: Shutterstock

Pizza Napoletana

Nápolyban, a pizza szülőhelyén nagyon jól járunk, ha gasztro-lencsén keresztül szemléljük a helyi kultúrát. A déli város szűk utcáit járva rengeteg street food-bódéval és utcai árussal találkozunk majd – mindenképp vegyünk tőlük panzerottit (ami a calzonéhez hasonló töltött batyu) vagy cuoppót, vagyis olajban sütött, séta közben csipegethető falatokat, amik között mindig találunk friss tintahalat.

Amit semmiképp se hagyjunk ki Nápolyban: a fekete olívabogyóval készült spaghetti alla puttanesca, és persze a világhírű, utánozhatatlan Pizza Margherita – ez utóbbiból szinte minden sarkon fogyaszthatunk.
AMI MÉG ÉRDEKELHET