5 ország, ahol alig kell fizetni a tömegközlekedésért

Ezeken a helyeken nagyon olcsón utazhatunk autóbusszal vagy metróval.

Fotó: Shutterstock

A nagyvárosi lét egyik alapja a minőségi és megfizethető tömegközlekedés. Ennek modernizálásáért egyre többet tesznek a város vezetői, azonban Európában a jegyek és bérletek ára viszonylag drága – főleg az olcsó ázsiai és afrikai országokkal összevetve.

Az egyes országok jegy- és bérletárait a Compare the Market utasbiztosítási szakértői hasonlították össze. Az átlagok alapján lássuk, hol is lehet a legolcsóbban használni a tömegközlekedést.

Üzbegisztán

Fotó: Unsplash

Az egykori Szovjetunió közép-ázsiai tagköztársaságai közül elsőként az üzbég fővárosban, Taskentben épült metró, még 1977-ben, és a turisztikai látványosságnak is számító rendszer a mai napig kifogástalanul működik. Éles ellentétben a buszokkal, amelyek menetrendje nincs megfelelően feltüntetve és pontosság sem jellemzi, bár a hálózat területi lefedettsége rendben van.
  • Átlagos jegyár egy utazásra: 0,12 euró
  • Átlagos havi bérletár: 9,39 euró

Ez is érdekelhet: 5 olcsó nyaralás egy ugrásra

Sri Lanka

Fotó: Shutterstock

Az indiai-óceáni szigetország földi tömegközlekedését szinte kizárólag autóbuszok jelentik. A főváros, Colombo központi csomópontja a Pettah negyedben található, innen indul a legtöbb járat. Az ázsiai közlekedési morál miatt a közeljövőben buszsávok kijelölését is tervezik, hogy a kereszteződéseknél elsőbbséget biztosítva hatékonyabb legyen a tömegközlekedés. Az egyes városok közötti távolsági járatokat egy állami cég, a Sri Lanka Transport Board működteti.
  • Átlagos jegyár egy utazásra: 0,16 euró
  • Átlagos havi bérletár: 5,43 euró

Nepál

Fotó: Unsplash

A himalájai országban bizonytalan az autós közlekedés, mivel monszun idején az esők sok utat járhatatlanná tesznek. Nepál tömegközlekedése erősen főváros-központú, a katmandui Ratna Park a buszok és minibuszok központi csomópontja. Alternatívaként adottak a motoros riksák (helyi nevükön tuktuk), míg a Katmandu-völgybe távolsági buszjáratokkal lehet eljutni.
  • Átlagos jegyár egy utazásra: 0,18 euró
  • Átlagos havi bérletár: 7,10 euró

Algéria

Fotó: Getty Images

Algéria tömegközlekedése látványos változásokon ment át a 2000-es években. Fővárosa, Algír, 19 megállóval rendelkező metrórendszere – az afrikai kontinens északnyugati részében elsőként – 2011-re épült ki, és azóta 40 millió utasa volt. Algír mellett további hat nagyvárosban (Constantine, Mostaganem, Oran, Ouargla, Setif és Sidi Bel Abbes) közlekedik villamos, de drótkötélpályák és függővasutak is találhatók az országban.
  • Átlagos jegyár egy utazásra: 0,17 euró
  • Átlagos havi bérletár: 8,64 euró

Pakisztán

Fotó: Unsplash

Nagyszabású tömegközlekedési reformra készül a pakisztáni kormányzat, amely nemcsak az infrastruktúrát fejlesztené nagyvárosaiban, hanem a környezetvédelmet is szem előtt tartja. A több mint 8000 modern buszból álló flotta beszerzése már megtörtént, ezek a főváros, Iszlámábád mellett az egyaránt több mint tízmilliós lakosságú Karacsiban és Lahorban állnak szolgálatba, felváltva a nem túl hatékony, magántulajdonú minibuszokat. A cél, hogy nemcsak olcsóbb, hanem sokkal tisztább is legyen az ország tömegközlekedése.
  • Átlagos jegyár egy utazásra: 0,17 euró
  • Átlagos havi bérletár: 6,58 euró
AMI MÉG ÉRDEKELHET