6 tuti foglalási tipp, ha olcsóbban utaznál

Ha már a nyarat terveznéd.

laptop, munka

Közeleg az év vége és sokan már a következő évi nyaralását tervezgetik. A Bounce Travels utazási iroda összeállított egy listát azokról a tényezőkről, melyeket figyelembe véve jelentősen csökkenthetünk az úti költségeinken.


Nem mindegy, hogy mikor foglalunk

Arról már mi is írtunk, hogy egy elemzés szerint a jól időzített foglalással sokat spórolhatunk, de az időzítés fontosságára most a Bounce Travels is felhívja a figyelmet: tippjük szerint érdemes a délutáni órákban rányomni a foglalás gombra, ugyanis ilyenkor például az üzleti útra indulók már nagy eséllyel leszervezték utazásukat.

Ezen felül ahhoz, hogy a lehető legkedvezőbb áron jussunk hozzá a repülőjegyekhez, a cég azt javasolja, hogy ne csupán a legfőbb árösszehasonlító oldalakat böngésszük végig, hanem nézzünk rá a kisebb portálokra is. Utóbbiaknál gyakran nagyobb kedvezményekkel, alacsonyabb árakkal találkozhatunk.

Fő a rugalmasság!

Fotó: Estée Janssens / Unsplash

Az egyik legjobb módja a spórolásnak, ha nem ragaszkodunk egy konkrét időponthoz, illetve úti célhoz. Ha például egy adott régiót szeretnénk meglátogatni, ne csak a nagyobb repülőtérre induló járatokat nézzük, mert a kisebb repülőterekre érkező gépek sok esetben olcsóbbak.

Ezen felül, amennyiben időnk engedi, ne ragaszkodjunk például egy szombati induláshoz, hiszen az köztudott, hogy a hétvégi napokon általában jóval drágábbak a repülőjegyek, mint hétköznap. De a visszaindulás dátumával is játszhatunk: nézzünk rá arra, hogy melyik napokon érdemes hazaindulnunk, hiszen az árak ennek függvényében is változhatnak.

Sokszor megéri, ha nem a nyaralást időzítjük a szabadságunkhoz, hanem a legkedvezőbb utazási opcióknak utánajárva a szabadságunkat igazítjuk a kedvezőbb járatokhoz.

Kérjünk értesítést az árváltozásról!

Az egyszerűnek hangzó megoldásról ugyan sokan hallottak már, de sokszor egyszerűen elfeledkezünk beállítani az egyébként igazán hasznos lehetőséget. Ezért is érdemes kipipálnunk az „értesítést kérek” kockát az adott járat esetében, hiszen így egészen gyorsan lecsaphatunk a kedvezőbb ajánlatokra. Erre például a népszerű Skyscanner és a Kayak portálokon is van lehetőségünk.

House sitting

Fotó: Daniel Wiadro / Unsplash

Egy szállodának kétségkívül megvan a saját varázsa, de ha nem költenénk rá, megéri alternatíva után nézelődnünk. Persze az Airbnb-szállásokról a legtöbben már hallottunk, de létezik egy másik lehetőség, ami hasonló koncepció alapján működik, ám jóval olcsóbb lehet.

Ez pedig a house sitting, aminek keretében olyan emberek lakásaira vigyázhatunk, akik (hozzánk hasonlóan) az adott időszakban szintén nyaralni mennek.

Ráadásul ebben az esetben a „szállásadóknak” nem célja profitálni az üzletből, hiszen ők is csak annyit szeretnének elérni, hogy legyen, aki például vigyáz háziállatukra, vagy éppen megöntözi növényeiket távollétükben. A house sitting köré is felépültek már különböző portálok, ilyen például a Trusted House Sitters, vagy a Nomador.

A house sitting jelenségéről részletesebben is írtunk már: Egyre népszerűbb a „house sitting", cserébe ingyen szálláshoz juthatsz

Érdemes a helyiekre hallgatni

Fotó: Paul Rysz / Unsplash

Amikor olyan közkedvelt úti célok meglátogatását tervezzük, mint például Párizs, Velence vagy Barcelona, jól járhatunk, ha a helyiek tanácsára hallgatunk. A legnépszerűbb programok ugyanis sokszor a legdrágábbak, a helyi lakosok viszont pontosan tudják, melyek azok a helyek, ahol autentikus, de pénztárcabarát élményben lehet részünk.

A kevésbé ismert túraútvonalaktól kezdve a hangulatos bárokig, a helyiek véleményéről online (például Facebook-csoportokban, Redditen) is tájékozódhatunk, de ha nem vagyunk szívbajosok, akkor ott helyben is kikérhetjük egy-egy helyi lakos véleményét.

Utasbiztosítást csak okosan

Az utasbiztosítás megkötését gyakran az utolsó pillanatra hagyjuk, ez a szokás viszont nem annyira kedvez a pénztárcánknak, mivel a last minute opciók ma már sokszor jóval drágábbak, mint az előre meghozott döntések. Amennyiben egy évben többször is útnak indulnánk, azt is érdemes megfontolnunk, hogy ne egyéni, hanem mondjuk éves biztosítást kössünk.

Továbbá a Bounce szerint nem mindig javasolt az utazásszervező cég/portál ajánlatát elfogadnunk; mielőtt döntést hoznánk, mindenképpen nézzünk körül a piacon.

AMI MÉG ÉRDEKELHET