Turiec a jeho tradícia výroby liečivých olejov

Turčianska záhradka ponúka mnoho liečivých bylín na zber aj dnes.

Turiec
Foto: Región Turiec

Prvé jarné kvety, ako prvosienky, priťahujú tých, ktorí si radi vysušia liečivé byliny našich lúk na bylinkové čaje až do jesene a zimy. Jedným z najlepších regiónov na zber liečivých rastlín je Turiec. Tradícia takéhoto zberu a výroby liečivých olejov tu siaha hlboko do minulosti.

Olejkárstvo v Turci

Olejkárstvo v Turci sa začalo rozvíjať vďaka prírodným podmienkam, ktoré umožňovali rast bohatej flóry liečivých rastlín. Domáca výroba liečivých olejov, spojená s ľudovým liečiteľstvom, bola posilnená aj prítomnosťou jezuitskej rehole v Kláštore pod Znievom. V 18. storočí sa v Turci nachádzalo viac ako 40 obcí, kde sa obyvatelia venovali tejto činnosti, vrátane obcí Vrícko, Kláštor pod Znievom, Blatnica, Lazany a Valča.

Aké liečivé oleje sa vyrábali

Foto: Región Turiec

Olejkári používali najmä kosodrevinový, limbový, rozmarínový, borievkový či rascový olej. Po olejoch prišli na rad aj masti s liečivými bylinkami, dokonca aj z medvedieho sadla. V 18. storočí napomáhala šíreniu olejkárstva nízka úroveň zdravotníctva a tak sa olejkári z Turca spomínajú v Uhorsku, Sliezsku, Rusku, nemeckom Sasku, Švédsku, Rakúsku, v Čechách a na Morave, v Sedmohradsku, Poľsku a dokonca v Perzii a Turecku. Postupne však prichádzali nariadenia a obmedzenia, ktoré tomuto odvetviu predznamenali zánik.

Šafran z Turca

Šafraníctvo, obchodovanie so šafranom a inými koreninami, bolo tesne prepojené s olejkárstvom. Obyvatelia Turca sa venovali aj pestovaniu šafranu, ktorý bol využívaný v kuchyni, pri výrobe kozmetiky a liečiv. Táto aktivita bola zakázaná v druhej polovici 19. storočia, čo ovplyvnilo aj olejkárov, ktorí následne prechádzali na obchodovanie s tovarom dennej potreby.

Návrat k zberu liečivých bylín na Turci

Foto: Región Turiec

Aj keď sú dnešné možnosti zberu a využívania liečivých rastlín v Turci obmedzenejšie než v minulosti, región stále ponúka bohaté prírodné zdroje. „Turčianska záhradka“ je domovom pre množstvo liečivých rastlín, ktoré môžu byť využité pre súčasnú výrobu esenciálnych olejov. Len si dajte pozor na blízke okolie Národného parku Malá Fatra, kde nie je zber povolený.

Prečítajte si aj: Zoznam vecí, ktoré si nemôžete zobrať z lesa domov

Ak teda hľadáte dobrý tip na jarný výlet, vydajte sa na lúky v Turčianskej kotline, z ktorej máte mnoho možností na ďalšie zaujímavé výlety:

Foto: Región Turiec

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET