​Najosamelejšia železničná zastávka v Británii

Najbližšia cesta je vzdialená viac ako 3 kilometre.

Na juhovýchode Anglicka, severovýchodne od Londýna, sa nachádza najosamelejšia železničná stanica na britských ostrovoch, známa ako Berney Arms. Má len jednu koľaj, ktorá je taká krátka, že sa cez ňu nezmestí ani vlak s dvoma vagónmi.

Na východe mesta Norwich, takmer sa takmer na pobreží nachádza železničná zastávka, ktorá je napriek malej návštevnosti stále plne funkčná. Stanica Berney Arms, ukrytá v oblasti rieky Yare, je podľa denníka Express dostupná len pešo, vlakom alebo loďou, pretože najbližšia cesta je viac než tri a pol kilometra ďaleko.

Prvou železničnou spoločnosťou, ktorá pôsobila v grófstve Norfolk, bola spoločnosť Yarmouth & Norwich Railway, ktorej základy boli položené v rokoch 1842 až 1844. Časť pozemkov na výstavbu železnice vtedy vlastnil majiteľ pôdy Thomas Trench Berney, ktorý predal močaristú pôdu železničnej spoločnosti pod jedinou podmienkou, že špecialisti vybudujú stanicu Berney Arms.

O niekoľko rokov neskôr však železničná spoločnosť stanicu z mapy úplne vymazala s tým, že nie je podmienkou, aby tu vlaky skutočne zastavovali. Berney to samozrejme odmietol a po dlhých súdnych sporoch sa nakoniec dohodlo, že malá stanica bude spoločnosťou obsluhovaná na neurčito.

Železničnú trať k stanici odvtedy prevzala iná spoločnosť a v roku 1865 bol vedľa nej postavený 21 metrov vysoký veterný mlyn, ktorý je v súčasnosti súčasťou English Heritage, pamiatkovej organizácie zodpovednej za viac ako 400 historických budov.

Podľa ORR Railways bola Berney Arms v roku 2019 najmenej navštevovanou železničnou stanicou v Spojenom kráľovstve, ktorú v tomto roku navštívilo len 42 cestujúcich.

Nízka návštevnosť stojí paradoxne za zvýšením návštevnosti behom nasledujúcich rokov, no aj dnes patrí zastávka medzi najodľahlejšie v krajine. Jej návštevnosť stále nie je veľmi vysoká, pri poslednom sčítaní ju navštívilo menej ako 1 000 ľudí.

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET