Őszi kirándulások az Alacsony-Tátrában

A profik ilyenkor indulnak az erdőbe.

Fotó: Shutterstock

A rutinos természetjárók szerint az Alacsony-Tátrában az ősz a legszebb évszak, amikor az erdők és a hegyi rétek ezer színben pompáznak. Íme, néhány tipp, ahol egy túra alkalmával erről saját magunk is meggyőződhetünk!

​Verbici-tó

Fotó: Shutterstock

A Deménvölgyi Szabadság-barlang közelében 1113 méteres tengerszint feletti magasságban található az Alacsony-Tátra legnagyobb természetes tava. Mivel könnyűszerrel megközelíthető, ezért kedvelt kiindulópont a környékbeli gyalogos túrákhoz. Haladási tempónktól függően 20-60 perc alatt sétálhatunk végig a 115 méter hosszú és 62 méter széles tavat megkerülő ösvényen. Az útvonal egyáltalán nem megterhelő, a séta gyermekek és idősebbek is számára is kellemes kikapcsolódást ígér. Aki pedig még a Verbici-tó gyönyörű természeti környezeténél is többre vágyik, az innen induló érdekes turistaútvonalak közül is választhat.

Gyömbér – egy barátságos óriás

Fotó: Shutterstock

A Gyömbér az Alacsony-Tátra legmagasabb hegycsúcsa (2 043 m), ám ennek ellenére még kezdő túrázók számára sem jelent leküzdhetetlen kihívást. A főgerincen emelkedő óriásra jól karbantartott turistaösvények vezetnek, amelyeknek köszönhetően még a téli hónapokban is kedvelt kirándulóhelyszín. A Gyömbérről lélegzetelállító panoráma nyílik minden irányba, tiszta időben gyakorlatilag az összes közép-szlovákiai hegység látványában gyönyörködhetünk. Egy kis szerencsével pedig még zergéket és mormotákat is láthatunk.

Holt denevérek barlangja

A Holt denevérek barlangja Szlovákia egyik legkiterjedtebb és egyben legfontosabb alpesi jellegű barlangja. Az Alacsony-Tátra legnagyobb hegye, a Gyömbér déli oldalán található 1520 méter tengerszint feletti magasságban. Sejtelmes, talán kissé hátborzongató nevét az itt talált több mint 6000 éves denevércsont-leleteknek köszönheti. A barlang márciustól decemberig csak hétvégén látogatható, kivéve a nyári szünet időszakát, amikor naponta nyitva tart. Három különféle nehézségi fokú útvonalat kínálnak: az A jelzésű túra gyerekek számára is ajánlott, a B és C útvonal teljesítéséhez azonban megfelelő fizikai erőnlét szükséges. A barlang ismert része 19.885 méter hosszú, mélysége pedig 324 méter. Fontos tudnivaló, hogy telefonon vagy e-mailben a barlangtúra időpontját előre egyeztetni kell!

​Chmaroš viadukt

www.youtube.com

Telgárt - Telgártsky a Chmarošský viadukt 🇸🇰 8K Slovakia | Spomienka na Transport Tycoon

Garamfő közelében található Szlovákia egyik legszebb műszaki emléke az első vasbetonból készült boltíves völgyhíd volt az egykori Csehszlovákiában. Az 1930-as években épített, 113 méter hosszú, 9 boltíves Chmaroš viadukt 18 méter magasan szeli át az alatta kanyargó Chmaroška patakot, amelyről elnevezték. A turisták körében igen népszerű fotóhelyszín, amelyhez gyönyörű természeti környezet társul. A Király-hegy környékén járva vétek lenne kihagyni ezt a jellegzetes alakú építészeti remekművet. A főútról is jól látható, Garamfő községből azonban egy rövid sétával közvetlenül is megközelíthető.

​Liptói körlabirintus

www.youtube.com

LABYRINTH Liptovsky Mikulas

A Szlovák rekordok könyvében is szereplő Labyrinth a népszerű Tatralandia aquapark közelében található. A tekintélyes méretű, 56 méter átmérőjű, fából épített labirintus területe 3000 négyzetméter. Eredetileg egy japán-amerikai sorozathoz készült – manapság Liptó egyik legnépszerűbb látnivalója. A labirintusból gyönyörű kilátás nyílik a környező természetre, melynek domináns látványossága a Szentmáriai-víztározó és a Tátra csúcsai. Ennyi figyelemelterelő szépség mellett a labirintusban könnyű elveszni, de egyáltalán nem lehetetlen megtalálni a kifelé vezető utat. A látogatók többségének ez átlagosan 30 perc alatt sikerül, de a legügyesebbeknek 10 perc is elég.

AMI MÉG ÉRDEKELHET