Otthon felejtetted a gyógyszeredet?

Hogyan utazz gyógyszerrel, és mi a teendő, ha otthon maradt?

Fotó: Shutterstock

Lehet, hogy nem tudtál eleget kiváltani, vagy épp a nagy pakolásban pont az maradt ki a csomagból. És hogyan utazz folyékony vagy hűtendő gyógyszerrel? Tippek és segítség váratlan helyzetekre.

A legtöbb gyógyszerrel utazhatsz, repülhetsz, csak ne felejtsd el a vényköteles palackban, dobozban hagyni az orvosságot, vagy legyen nálad a recept vagy orvosi igazolás. Egy teljes csomag mindig legyen a kézi poggyászodban, de ha sok időre utazol, akkor a többit tedd a bőröndbe, persze ha sok átszállással repülsz, akkor ne kockáztass, hogy elveszik a csomagod a tablettákkal együtt.

Más név, azonos hatóanyag

Fotó: Shutterstock

Legyen nálad egy lista a gyógyszereiddel azonos hatóanyagú, de más nevű szerekről, vagy ha nagyon ritka alapanyagot tartalmaz, akkor az is legyen a listán. Ha több, egymásra ható orvosságot is szedsz, akkor erről is kérj egy igazolást a itthoni orvosodtól angolul, a latin megnevezésekkel, diagnózisokkal pedig a világon mindenhol képben vannak a szakemberek.

Mennyit lehet vinni?

Eleve 3 havi adagnál többet egyszerre az orvosok nem szoktak felírni, tehát maximum ekkora mennyiségről beszélhetünk, de mi van akkor, ha nem tabletta vagy kapszula, hanem folyadék a gyógyszer? Ha repülővel utazol, a folyékony gyógyszereket csak a megengedett méretű, vagyis 1 dl-es, átlátszó flakonban viheted fel az utastérbe, a nagyobb mennyiséget a bőröndben fel kell adnod.

Hűtőről gondoskodtál?

Ha hűtést igényel a gyógyszirup vagy -folyadék (például a gyereknek való gyógyszerek és az antibiotikumok egy része ilyen), akkor hűtőtáskában, uzsonnás táskában szállítsd és tegyél mellé jégakkut!

Adagolás csak orvosi segítséggel!

Ha úgy alakul, hogy sehogy sem jutsz hozzá a megszokott orvossághoz indulás előtt, akkor mindenképp beszélj vagy levelezz az orvosoddal arról, hogyan változtasd meg az adagolást, hogy kitartson az utazás végéig, de saját döntés alapján semmiképp ne változtasd meg a szer szedését, és semmi esetre se hagyd abba a gyógyszerezést hirtelen. Az alternatív gyógymódok kipróbálására sem az utazás a legalkalmasabb időszak... Mielőbb hívd fel a rendelőt, hogy e-mailben küldjék el a legfontosabb leleteidet, eddigi adagolásodat és keress egy magánorvost külföldön, aki felírja neked a helyi változatokat megfelelő adagolással.

Ha nem éred el a rendelőt...

Akkor hívd fel azt a patikát, ahol ki szoktad váltani a gyógyszeredet vagy ahol legutoljára kiváltottad, hogy adjanak tanácsot, hogy milyen hatóanyagú gyógyszert keress külföldön. Ha nem jársz sikerrel, akkor a gyógyszeredet csomagolással együtt vidd el a legközelebbi gyógyszertárba és kérdezd meg, hogy vény nélkül kapható-e, és ha nem, akkor kérj tanácsot, hol kapsz orvosi segítséget minél hamarabb. A vényeket és a számlákat tarts meg, mert utólag a gyógyszerre költött pénz egy részét visszaigényelheted, ha van biztosításod.

MInden országban más-más szabályok vonatkoznak a receptköteles gyógyszerek árusítására, van, ahol lazább, van, ahol még szigorúbb a gyógyszerkiadás, mint hazánkban, ezért azzal jársz a legjobban, ha itthon felkészülsz és viszed magaddal az orvosi papírjaidat és a gyógyszereidet is. Csomagolj néhány plusz adagot, ha esetleg késne a géped hazafelé.

AMI MÉG ÉRDEKELHET