Nový prezident, nová záhrada: Grasalkovičova záhrada znovu otvorená po rozsiahlej revitalizácii

Záhradu si môžete ísť pozrieť ešte pred nástupom nového slovenského prezidenta do úradu.

Grasalkovičova záhrada
Foto: Bratislava Staré Mesto

Voľba nového prezidenta Slovenskej republiky zatienila udalosť, ktorá s hlavou štátu súvisí tak trochu aj s turizmom. Deň pred prezidentskými voľbami v roku 2024 sa po dlhých mesiacoch očakávania verejnosti znovu otvorila Grasalkovičova záhrada, známa svojou historickou hodnotou a polohou priamo za Prezidentským palácom.

Vynovená zelená oáza v srdci Bratislavy

Významná revitalizácia, ktorá sa začala v lete 2023, priniesla nie len estetické, ale aj funkčné zlepšenia tohto obľúbeného miesta. Rozsiahle práce zahŕňali inštaláciu nového zavlažovacieho systému, rekonštrukciu chodníkov, osadenie nového mobiliáru a predovšetkým výsadbu nových stromov a zelene, čím sa podstatne zvýšila ekologická hodnota a vizuálna príťažlivosť záhrady.

Posilnenie zelených pľúc hlavného mesta

Foto: Bratislava Staré Mesto

Projekt, financovaný z Európskych štrukturálnych a investičných fondov, predstavuje investíciu viac ako milión eur, z čoho väčšinu nákladov pokryli externé zdroje. Revitalizácia sa zameriavala na obnovu a rozšírenie zelene, čo zahŕňalo výsadbu 84 nových stromov nahrádzajúcich tie v zlom zdravotnom stave a pridanie desiatok kríkov a tisícov kvetov. Tento krok bol motivovaný potrebou adaptácie mesta na klimatické zmeny a zároveň posilnením jeho zelených pľúc.

Citlivý zásah do kultúrnej pamiatky

Počas revitalizácie bolo prihliadané k historickému a kultúrnemu významu Grasalkovičovej záhrady, ktorá je významnou kultúrnou pamiatkou. Všetky zásahy boli vykonávané v súlade s pôvodným barokovým štýlom a pod dohľadom renomovaných expertov na krajinnú architektúru. Pri obnove sa dbalo na zachovanie pôvodnej štruktúry záhrady a zároveň sa zvýraznila jej historická kompozícia.

Čoskoro aj detské ihrisko s environmentálnou výchovou

Bratislavská mestská časť Staré Mesto nezabudlo ani na mladšie generácie a plánuje obnovu detského ihriska, ktoré je súčasťou záhrady. Aktuálne sa pracuje na dočasnom riešení s cieľom čo najskôr poskytnúť deťom bezpečné a zábavné prostredie. V dlhodobejšom horizonte je v pláne vytvorenie nového ihriska s prvkami zameranými na environmentálnu výchovu.

Viditeľná bodka za funkčným obdobím prezidentky

Znovuotvorenie Grasalkovičovej záhrady je dôkazom úspešnej spolupráce medzi mestskou časťou a Kanceláriou prezidentky Slovenskej republiky. Bratislavčania aj návštevníci mesta tak môžu nájsť pokojné miesto v centre na oddych.

Zaujímavé čísla o zelenej obnove Grasalkovičovej záhrady

Foto: Bratislava Staré Mesto

  • 84 vysadených stromov
  • 46 stromov v zlom zdravotnom stave nahradených za nové
  • 38 novovysadených stromov
  • 16 110 ks vysadených dvojročiek
  • 19 687 ks vysadených cibuľovín
  • 3 135 ks vysadenej zimozelene menšej (vinca minor)
  • 648 ks vysadenej cezmíny
  • 195 ks vysadeného kríkového tisu

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET