PABLO PICASSO, GÉNIUS Z MALAGY

Pred päťdesiatimi rokmi zomrel Pablo Picasso, jeden z najvýznamnejších maliarov 20. storočia. Svojím novátorským štýlom vyvolával u návštevníkov výstav väčšinou protichodné reakcie. Picasso bol tvorca s nepredstaviteľnou pracovnou výdržou, ktorý po sebe zanechal výnimočné životné dielo.

Foto: Getty Images Hungary

Picassov nezvyčajný život, presiaknutý mýtmi a legendami, predznamenal už jeho príchod na svet. Nedostatok kyslíka počas pôrodu bol pre malého Pabla prekliatím i požehnaním. V škole sa mu príliš nedarilo – s výnimkou kreslenia. Keď mal deväť, jeho otec, učiteľ kreslenia, mu teatrálne odovzdal svoju maliarsku súpravu. V trinástich rokoch usporiadal Picasso prvú výstavu. V pätnástich odišiel študovať maľbu do Barcelony a Madridu. Neskôr to okomentoval slovami: „Trvalo mi štyri roky, aby som sa naučil maľovať ako Raffaello, ale celý život som sa učil maľovať ako dieťa.“

Foto: Pixabay

Picassov talent sa naplno rozvinul v Paríži a jeho tamojší ateliér sa stal centrom umeleckého sveta. Hoci sa dožil vysokého veku, nikdy nestratil chuť experimentovať. Významnú úlohu v jeho súkromnom i umeleckom živote zohrali osudové ženy. Picassovo dielo dnes pozostáva z tisícov artefaktov – obrazov, ilustrácií, sôch, keramiky i básní.

AMI MÉG ÉRDEKELHET