Zöld terv Párizs megújítására

2030-ra 250 millió euróból zöldül ki Párizs ma még zsúfolt belvárosa.

A PCA–Stream francia várostervező cég egy elképesztő látványtervvel („Extraordinary Garden" néven) állt elő: a Champs-Élysées sugárutat és környékét szeretnék egy óriási parkká változtatni.

Fotó: PCA–Stream

A közel 2 kilométer hosszú Champs-Élysées sugárút elvesztette vonzerejét, amióta egész nap dugóban áll és egyre nagyobb a légszennyezettsége. Ezért a tervezők úgy gondolták, nemcsak esztétikailag kell vonzóbbá varázsolni ezt a történelmi városrészt, hanem az emissziót is csökkenteni kell, ehhez a város központjába egyre több növényt kell ültetni.

Párizs történelmi kincsekben igen gazdag, néhány száz méterenként látványosságokba, értékes építményekbe, műemlékekbe botlunk, a zöldítés azonban a legnevezetesebb látnivalókat érintené: a Diadalív környéke és a sugárút borulna zöldbe, amihez közel 9 évre és 250 millió euróra van szükség.

Megfelezett autómennyiség

Fotó: PCA–Stream

A PCA-Stream tervei szerint az autós forgalom a felére csökkenne, helyette gyalogosjárdák és zöld zónák létesülnének, hiszen Párizs belvárosában a becslések szerint a járókelők 72%-a turista, akik főleg gyalogolnak vagy a tömegközlekedést veszik igénybe, és csupán az itt sétálók 22% dolgozik a környéken. A most 8 sávos sugárúton óránként 3000 autó halad át, ami óriási levegőszennyezéssel jár. Párizs polgármestere, Anne Hidalgo azt is szeretné minél hamarabb elérni, hogy az emberek birtokba vegyék a járdákat, így a legtöbb helyen teraszok épülnének, és a luxusüzleteknek is ehhez kell majd igazodniuk.

A PCA–Stream tervezőjének, Philippe Chiambarettának az egyik fő célkitűzése éppen az, hogy elérje: a Champs-Élysées és környéke ne csak a luxust testesítse meg, hanem minden párizsi birtokba vehesse a felújítás után. És, ha már úgyis évek óta szó van a belváros korszerűsítéséről, akkor egy ilyen zöld koncepció igazán kézenfekvő és fenntartható lenne. A tervezőiroda egyébként 2018 óta dolgozik a terveken, eredetileg a 2024-es nyári olimpiára akartak végezni a felújítással és modernizálással, de a csúszás miatt most 2030-at határozták meg – a jó hír pedig az, hogy a tervet és a határidőt elfogadták, már csak megvalósítás van hátra.

AMI MÉG ÉRDEKELHET