8 dolog, amit ne csináljunk, ha Párizsban járunk!

Például ne együnk vacak fehér bagettet az utcán, menet közben...

baguette
Fotó: Shutterstock

Gondoltad, hogy kiülsz egy kávézó teraszára a Montmartre-on, és minden szép lesz? Nos, el kell felejteni a frekventált kávézókat, el a fehér bagettet, de van pár tanácsa a helyieknek az étkezési szokások és a kérem-köszönöm tekintetében is. Lássuk!

1. Köszönés

Párizsban elengedhetetlen, hogy egy üzletbe vagy étterembe belépve köszönj ("bonjour", ha nappal van, "bonsoir", ha este). A szemkontaktust is bátorítják – ismerd fel és meg embertársaid! Ha mégis kétségeid támadnak, pontosan hogyan viselkedj, egyszerűen kezdj egy "bonjour"-ral.

2. Az étkezés után még beszélgethetsz, nem hozzák azonnal a számlát

Az étkezés szent a franciák számára, ilyenkor nemcsak az ételek ízét, de a társaságot, vagyis magát az eseményt is kiélvezik. Ezért nem érkezik meg a számla, csak azért, mert már elvitték a tányérokat. Azt csak akkor hozzák ki, amikor kéritek ("l'addition, s'il vous plait").

3. Foglalni muszáj!

Fotó: Shutterstock

A legtöbb jó hírű étteremben foglalásra van szükség. Ez van, amikor csak azt jelenti, hogy előző nap, de van, ahol egy héttel vagy akár egy hónappal előre is helyet kell foglalni. Bárhogy is legyen, fontos, hogy felkerülj a listára. Párizsban az éttermek kicsik, és kevésbé érdekli őket az asztalok mozgatása és a létszám növelése, mint az, hogy a meghatározott konyhai órákban valami finomat készítsenek. Általában ez az időkeret ebédnél 12:00-14:15, vacsoránál pedig 19:00-22:30 közé esik, bár természetesen vannak egész napos éttermek és kávézók is (keresd a "service continu" feliratú táblákat).

4. Az augusztus és a december off-season

Ha azért utazol Párizsba, hogy egy bizonyos Michelin-csillagos helyen egyél, mindenképpen kerüld el az augusztusi vagy decemberi időszakot, amikor számos étterem bezár a vakáció miatt. A műemlékek, múzeumok és parkok ilyenkor is nyitva állnak, de általánosságban a város nyugodt, sőt zárt hangulatot áraszt ebben a két hónapban – ha a hagyományos párizsi nyüzsgésre vágysz, az nem ilyenkor fogod megkapni.

5. Kávérendelés a sarki placcon

Fotó: Shutterstock

Szerinted is porból keverték?!

A legtöbbünknek egyik álma, amikor Párizsba látogat, hogy leüljön az utcára néző fonott székek egyikére, és rendeljen egy café créme-t. Ám abban a helyiek egyetértenek, hogy ezeken a helyeken a kávé nem igazán jó. Jobban jársz, ha bort vagy sört rendelsz, ha nem akarsz mást tenni, mint magadba szívni a város miliőjét. A minőségi kávék szerelmeseinek pedig érdemes felkeresniük a Párizst újabban ellepő kézműves kávézók bármelyikét.

6. Jaj, az a bagett!

A pékségben kérj inkább traditiont (vagy pusztán tradit, ha tényleg helyinek akarsz tűnni), mint bagettet. Utóbbi belül fehér, nincs meghatározva a pontos összetétele, és gyakran tömeggyártásban készül, így nem olyan finom. A tradition csak lisztet, sót, vizet és élesztőt tartalmazhat, és általában kézzel, helyben készül, ezért sokkal finomabb.

7. Mindent a szemnek, semmit a kéznek!

Fotó: Shutterstock

A zöldségárusok általában megengedik a vásárlóknak, hogy maguk válasszák ki az őszibarackot, a szilvát és a gombát, de ezt is mindenképpen kérdezzük meg előre. Ugyanez a szabály érvényes a belvárosi utcákat ellepő hétvégi brocantes (bolhapiacok) bármelyikén. Az eladásra kínált tárgyak közül sok értékes és törékeny, ezért jobb, ha felkelted az eladó figyelmét, és inkább rámutatsz, minthogy kérdezés nélkül úgy simogasd a porcelánkészletet, mintha az már a tied lenne.

8. Nem illik enni menet közben

A párizsiak nem igazán szoktak ilyet csinálni. Az ételek és italok arra valók, hogy lassan élvezzék és elfogyasszák őket – nem pedig rohanás közben, a számítógép előtt vagy a metróban. A kávét ritkán rendelik elvitelre; még az utcán elfogyasztott alma vagy banán is kiválthatja a helyiek nemtetszését és gúnyolódását.


AMI MÉG ÉRDEKELHET