Gyorsan elkészíthető, könnyű és finom az Olaszok gyógylevese

Olasz leves

Pillanatok alatt elkészül és isteni finom az olaszok levese, mely gyomorrontás, influenza és még másnaposság ellen is tökéletesen alkalmazható. Mutatjuk, hogy készül!

Szó szerint apró tésztát jelent az olasz pastina szó, tehát techinkailag bármelyik kisebb tésztaformára ráaggatható a név. Az alakja lényegtelen, az a fontos, hogy az átmérője az 1,5-2 millimétert érje el.

Emiatt aztán sokféle alakban és többféle néven létezik: a boltok polcain például kerek (acini di pepe, azaz „borsszemek”) formában, vagy a csillag alakú (stelline, azaz „kis csillagok”) változatát látjuk, írja a Vince.

Shutterstock

A klasszikusoknál jóval kisebbek ezek a tészták, így hát a pastina konyhában betöltött szerepét inkább a rizshez lehet hasonlítani.

Az olaszok sokszor levesbetétként használják, de néha a rizottóhoz hasonló ételt készítenek belőle.

A leves változatban általában csirkehúslevesként készítik, és parmezánnal, néha pedig tojással összekeverve tálalják, hogy a minél krémesebb állagot kapjon.

A pastina az olaszok számára a tökéletes tradicionális komfort étel. Gyakran az „olasz penicillinnek” is nevezik, mert nagyrészt akkor készítik el, ha valaki beteg. A nonnák, azaz a háziasszonyok szerint ugyanis ez az étel minden panaszra gyógyír.

A leggyakrabban akkor kerül az asztalra, ha gyomorrontással, influenzával vagy másnapossággal küzd valaki. Ebből a szempontból egyébként egyáltalán nem áll távol a mi húslevessel kapcsolatos felfogásunktól.

Főleg, hogy a pastina is egy olyan étel, amit a legtöbb olasz már gyerekkorától kezdve rendszeresen fogyaszt.

A jó hír, hogy nagyon gyorsan elkészíthető: mivel tényleg nagyon aprók a tésztaszemek, mindössze 15-20 perc alatt a tányérunkba kerülhet a leves egy egyszerűbb változata.

Hozzávalók:

  • 1 evőkanál olívaolaj;
  • 250 ml darabos paradicsomkonzerv;
  • 1 kg csirkemell (csont és bőr nélkül);
  • 60 gr apróra vágott hagyma;
  • 60 gr kockára vágott sárgarépa;
  • 60 gr kockára vágott zeller;
  • 2 liter csirkealaplé;
  • ½ teáskanál tengeri só;
  • ¼ teáskanál frissen őrölt fekete bors;
  • 1 szárított babérlevél;
  • 120 gr száraz acini di pepe tészta;
  • 160 gr spenót, mángold vagy más leveles zöldség (opcionális),
  • 40 gr reszelt parmezán.

Elkészítés:

A csirkét helyezzük egy lábasba, majd csirkealaplé felét öntsük rá és így főzzük addig, amíg forrni nem kezd. Ezután vegyük lejjebb a hőfokot, tegyünk rá fedőt és így főzzük még húsz percen keresztül. Amíg a csirke készül, egy másik lábasban melegítsünk fel közepes lángon olajat.

Az olajra kerüljön rá a hagyma, a sárgarépa és a zeller, majd ezeket dinszteljük 8-10 percig. A lényeg, hogy a zöldségek kellően megpuhuljanak. Ekkor szedjük ki a csirkét a korábbi lábasból, szűrjük le a húslevest, majd öntsük rá a zöldségeinkre.

Ezután adjuk hozzá a maradék egy liter alaplevünket, a sót, a borsot, a paradicsomot és a babérlevelet, majd forraljuk fel őket együtt is. Utoljára a tésztát tegyük hozzá, hiszen ez hamar elkészül: alacsony lángon elég negyed órán át főzni. Vágjuk fel a csirkét kicsi darabokra, és adagoljuk a levesünkhöz. Ezután nincs más dolgunk, mint hozzátenni a zöldeket, majd tálalni a gyógylevesünket – ízlés szerint akár egy kis borssal és sajttal megszórva.

AMI MÉG ÉRDEKELHET