5 + 1 ZAUJÍMAVOSTÍ O PERNÍČKOVI

Známu animovanú postavičku si vďaka oscarovej sérii o Shrekovi mnohí spájajú so zeleným zlobrom. Príbeh medovníka v tvare človeka a história tejto neodmysliteľnej jarmočnej maškrty však ponúkajú oveľa viac zaujímavostí.

Foto: Shutterstock

Med sa do cesta pridával už v staroveku. Gréci, Egypťania aj Rimania si vysoko cenili medové sladkosti, posledne menovaní ich považovali za afrodiziaká. Medovníky – ako ich poznáme v súčasnosti, sa prvýkrát objavili v 11. storočí. Najstaršie písomné zmienky z Norimbergu svedčia o tom, že už vtedy existoval recept na ich prípravu.

1. USPÍ TROJHLAVÉHO PSA

Foto: unsplash

Starovekí Gréci verili, že trojhlavého psa Cerbera, strážiaceho podľa gréckej mytológie vchod do podsvetia, si uzmieria, keď do úst zosnulého vložia medový zákusok. Aj hrdinskému obrancovi Tróje Aeneovi zo slávneho Vergíliovho eposu sa podarilo uspať Cerberusa a preniknúť do podsvetia práve vďaka medovníku, ktorý dostal od veštkyne Sibyly.

2. MAŠKRTA NA PANOVNÍCKYCH DVOROCH

Foto: Pexels

Alžbeta I. patrí medzi najvýraznejšie panovníčky Anglicka. Keďže bola bezdetná, jej smrťou vymrela dynastia Tudorovcov. Menej známe je, že na Alžbetinom dvore znamenali sladkosti aj vysoké ocenenie. Významní hostia od nej dostávali medovníky v tvare človeka.

3. ĽÚBOSTNÉ VYZNANIE

Foto: unsplash

Medovníky patrili k jarmokom už v stredoveku. Do cesta medového pečiva sa pridávali rôzne chuťové prísady. Zdobili ich rôznymi technikami, neraz aj zlatom. Tradovalo sa, že prinášajú šťastie. Stuhou obviazané srdcia sa považovali za vyznanie lásky.

4. NOČNÁ MORA V MEDOVNÍKOVEJ CHALUPE

Foto: Pexels

Svetoznáma ľudová rozprávka, ktorú pre svet znovuobjavili zberatelia príbehov a mýtov bratia Grimmovci, vychádza z hororovej fikcie zo 17. storočia. Po tom, čo istá medovnikárka odmietla nápadníka, ohrdnutý muž ju obvinil z čarodejníctva. Žena sa napriek mučeniu nepriznala a bola oslobodená. Odmietnutý nápadník ju však napokon zabil za asistencie svojej sestry.

5. PERNÍKOVÁ METROPOLA

Foto: Pepperkakebyen

V nórskom Bergene postavia z perníkov každé Vianoce miniatúrne mestečko Pepperkakebyen. Z medového pečiva je tu okrem domčekov poskladaný vláčik, vzducholoď a ruské koleso. Výťažok zo vstupného venujú na dobročinné účely.

+1 SLADKÁ TRADÍCIA

Existuje mnoho druhov medovníkov a perníkov. Medzi najobľúbenejšie nesporne patrí krehká a šťavnatá maškrta z Norimbergu. História značky Witte Spezialitäten siaha až do roku 1935. Svojho času nenápadná nemecká pekárnička dnes vyrába prémiové produkty z najkvalitnejších surovín. Na ochutnávku sa môžete zastaviť v jednom z dvoch norimberských obchodov slávnej značky.

AMI MÉG ÉRDEKELHET