Medvedie pesto: trochu iný spôsob prípravy medvedieho cesnaku

Ak ste si už predstavili riešenie problému s medveďom hnedým radikálnym spôsobom, trochu vás poopravíme.

Foto: Shutterstock

Jar je ideálnym časom na zber medvedieho cesnaku, ktorý je známy svojimi liečivými účinkami a bohatým obsahom vitamínov. Keďže je jeho sezóna v plnom prúde, ak sa nebojíte medveďov, môžete sa vybrať do lesa a natrhať si čerstvé listy. Dôležité je vyberať mladé a zdravé listy z čistého prostredia, ďaleko od znečistených miest. Na zbieranie používajte nožnice alebo nožík, aby ste rastlinu neodtrhli s koreňom a umožnili jej opätovný rast.

Poradíme vám: Ako rozpoznať medvedí cesnak od jedovatej konvalinky?

Čistenie a sušenie cesnaku

Pred prípravou pesta je dôležité listy medvedieho cesnaku poriadne umyť a nechať ich dobre vyschnúť. To zabezpečí, že vo vašom peste nebudú žiadne nečistoty ani prebytočná vlhkosť, ktorá by mohla skrátiť jeho trvanlivosť. Ideálne je listy sušiť na čistej handričke alebo na sitku, kde môže vzduch voľne cirkulovať.

Prečítajte si aj: Miesta na Slovensku, kde rastie medvedí cesnak

Príprava a mixovanie pesta

Foto: Medvedicesnak.sk

Pre správnu prípravu pesta budete potrebovať len niekoľko ingrediencií: čistý medvedí cesnak, kvalitný olivový olej, a štipku soli. Niektorí môžu pridať aj orechy (kľudne aj vlašské) alebo citrónovú šťavu pre zvýraznenie chuti. Cesnak spolu s olejom (v pomere 1:1) a soľou vložte do mixéra a dobre rozmixujte. Na tento účel sa najlepšie hodí tyčový mixér, ktorý dokáže ingrediencie dokonale spojiť.

Uskladnenie pesta

Túto vitamínovú bombu jari môžete použiť hneď, alebo ju uchovať na dlhšie, preložte ho do čistých sklenených nádob a na vrch nalejte tenkú vrstvu oleja, ktorá zabráni prístupu vzduchu a tým aj rýchlemu kysnutiu. Sklenené nádoby uzavrite a uschovajte v chladničke, kde pesto vydrží niekoľko mesiacov. Po otvorení vždy pesto prekryte novou vrstvou oleja, aby ste zabezpečili jeho dlhšiu čerstvosť.

Tip pre vás: Ochutnajte les

Ako využiť medvedie pesto

Foto: Medvedicesnak.sk

Pesto z medvedieho cesnaku môžete využiť na rôzne spôsoby. Je vynikajúce zmiešané s cestovinou, na opečený chlebík alebo ako zálievka do šalátov. Ochutiť ním môžete upečené mäso či ryby, pridať ho môžete do zemiakovej kaše, alebo zafarbiť uvarenú ryžu. Jeho jedinečná chuť a zdravotné benefity pridajú sezónny nádych každému jedlu. Nebojte sa experimentovať a objavovať nové kombinácie, ktoré obohatia váš jedálniček.

Ako vám prospieva medvedí cesnak

Tak, ako si na ňom radi po zimnom spánku pochutia medvede, pomôže aj vášmu telu. Je silno protizápalový, zbaví vás žalúdočných kŕčov a pomôže tráveniu, pričom sa nestratia ani jeho hodnotné vitamíny, lebo pesto z medvedieho cesnaku, na rozdiel od tradičných polievok či prívarkov, nevaríte.

Foto: Agrokarpaty

Medvedí cesnak je tradičný pre slovenskú kuchyňu a tradičnú medicínu vďaka svojim antimikrobiálnym, antiaterosklerotickým, protizrážanlivým, protizápalovým a antibiotickým vlastnostiam. Medvedí cesnak je tiež bohatý na flavonoidy a vitamín C, A, vitamíny skupiny B a množstvo ďalších telu prospešných látok.

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET