Čierny čaj s mliekom či bez?

Čaj je bezpochyby jedným z najobľúbenejších nápojov vo svete a predpokladá sa, že jeho pitie poskytuje rôzne zdravotné výhody. Vo Veľkej Británii a niektorých ďalších častiach sveta sa čaj bežne pije s mliekom. Spočiatku ľudia začali pridávať mlieko do čaju, aby znížili jeho horkosť, neskôr sa z pridávania stal zvyk a pre väčšinu ľudí sa stal závislosťou.

Foto: Shutterstock

Vo všeobecnosti neexistuje žiadne kulinárske pravidlo, či piť čaj s mliekom alebo bez, je to všetko o potešení vašich chuťových pohárikov. Čaj bez mlieka ponúka prirodzenejšiu, aromatickejšiu, zemitejšiu a osviežujúcu chuť ako čaj s mliekom.

Čo hovoria odborníci?

Foto: unsplash

Podľa odborníkov na zdravie by sa nemal začínať deň šálkou mliečneho čaju, pretože prekysľuje organizmus. Pridanie mlieka do čaju nespôsobí vážne kompliácie. Čaj má silné antioxidanty katechíny a epikatechíny, no keď doň pridáte mlieko, množstvo týchto antioxidantov sa zníži, čím sa tento inak zdravý nápoj stáva zdrojom kyslosti, čo môže viesť pri nadmernom pití k zápalom. Väčšina Indov pije mliečny čaj ráno, čo narúša metabolickú aktivitu, dehydratuje telo, narúša zdravie ústnej dutiny a môže viesť k nadúvaniu. A takto asi nikto nechce začať svoj deň.

Pitie čaju má určitú ochranu pred srdcovými chorobami. Tieto výhody sa však úplne stratia, keď sa k nim pridá mlieko. Mlieko upravuje biologické aktivity čajových zložiek. O zelenom alebo čiernom čaji je známe, že uvoľňuje krvné cievy, ale pridanie mlieka môže tento proces spomaliť. Odborníci sa domnievajú, že kazeíny, čo sú bielkoviny nachádzajúce sa v mlieku, tvoria v čaji komplexy s katechínom, ktorý je jeho najdôležitejším flavonoidom. Katechín je v podstate zodpovedný za stimuláciu produkcie chemického oxidu dusnatého.

Pridávať alebo nepridávať mlieko do čaju?

Foto: unsplash

Týmto článkom vám nechceme zabrániť piť čaj tak, ako ho máte radi. Ak ste milovníkmi čaju s mliekom, znížte počet šálok, ktoré denne vypijete. Namiesto toho skúste iné varianty čaju. Aj keď ráno pijete mliečny čaj, uistite sa, že predtým niečo zjete, aby ste sa vyhli kyslosti.

Aké druhy čajov si môžete dať bez mlieka?

Foto: unsplash

Oblasť Darjeeling v Himalájach

Ovocné, bylinkové alebo kvetinové čaje sú čaje, ktoré by ste takmer vždy mali piť bez mlieka. Pridaním mlieka do týchto čajov vôbec nezlepšíte ich chuť. Najchutnejšie čaje, ktoré by ste si mohli dať bez mlieka, sú čaje Darjeeling a High Grown Ceylon (Srí Lanka).

Tieto čaje sú známe ako „čaje na okamžité pitie“. To znamená, že nepotrebujú žiadne doplnky. Pridanie mlieka či sladidiel by pokazili celý chuťový a aromatický profil čaju. Tieto čaje sú také jemné a vyvážené, že strácajú svoje vlastnosti a chuťový profil v momente, keď do nich čokoľvek pridáte.

Aký druh čaju by ste mali mať s mliekom?

Foto: unsplash

Teh Tarik - indický čaj s mliekom

Tarik - indický čaj, čaj Halia - indický zázvorový čaj a čierny čaj sú klasické čaje, ktoré sa odporúčajú piť s mliekom, aby ste dostali tú najlepšiu chuť. Tento názor je založený na mnohých skúsenostiach konzumentov čaju. V konečnom dôsledku je na vás, akú chuť preferujete. Nie nadarmo sa hovorí: „Sto ľudí, sto chutí.“

AMI MÉG ÉRDEKELHET