Plavba loďou s covidovým desatoro

Výletné plavby boli prakticky vypredané. Tento spôsob trávenia dovolenky na hýbajúcom sa hoteli sa stával čoraz populárnejším. Potom prišla korona. Rušné prístavy stíchli, ľudia zostali doma. Tento priemysel je síce na kolenách, no pokúša sa vstať. Na dovolenku loďou sa môžete vybrať aj teraz, ale za dodržiavania všetkých prísnych opatrení.

Foto: 123rf

Je to úplne iné ako klasická dovolenka. Zažijete absolútnu slobodu. Každý deň môžete stráviť inak, navyše sa každé ráno prebudíte v inom meste, v inej krajine. Presuny medzi prístavmi zrazu nebudú nudné a nekonečné ako pri ceste autom či lietadlom. O zábavu sa postará bohatý program, či ste už aktívny alebo pasívny dovolenkár.

Výhody dovolenky v pohybe

Foto: Getty Images Hungary

Interiér výletnej lode Costa Fortuna.

Nemusíte sa ani pohnúť a pritom budete celý čas v pohybe. Svieži vzduch mora, príjemný vetrík, bazény, kiná, reštaurácie a to všetko na jednom mieste. Každé ráno vás privíta nový prístav a budete môcť objavovať zaujímavé destinácie.

Váš plávajúci hotel na mori je morom luxusu a neobmedzených možností. Najväčšou výhodou je, že navštívite mnoho nových miest a krajín a kufor vybalíte iba raz.

Nevšedné gurmánske zážitky sú samozrejmosťou na každej plavbe. Lodní kuchári sú hotoví majstri svojho remesla a počas plavby budú hýčkať vaše chuťové poháriky.

Ak ste si prišli oddýchnuť a nechať sa rozmaznávať, okrem ležadiel pri bazénoch a chytania bronzu vyskúšajte relaxačnú masáž vo wellness areáli.

Aktívny oddych aj objavovanie

Foto: Pexels

Trasy výletných lodí vedú cez krásne miesta plné pamiatok, prírodných scenérií, ale môžete taktiež spoznať neobjavené prístavy s autentickou atmosférou. Počas jednej plavby uvidíte naozaj veľa. Kotvenie lode v prístave je jeden z najlepších zážitkov.

Aktívne sa zabavíte aj priamo na lodi. Kiná, divadlá, živá hudba, knižnica, obchody, mnoho tanečných predstavení, kasína či diskotéky sú na dosah. K tomu, samozrejme, nechýba široká ponuka osviežujúcich koktejlov.

Pokiaľ radi objavujete nové miesta, ale počas presunov nie ste typ, ktorý vylihuje na ležadle, vyskúšajte fitness centrum na lodi. Ponúkajú množstvo vybavenia, dokonca aj špeciálne kurzy pod dohľadom certifikovaných trénerov. Alebo sa môžete zapojiť do niektorého z turnajov organizovaných na palube každý deň.

Covidové desatoro

Foto: Getty Images Hungary

Dovolenku si môžete užiť aj na lodi. Boli na nich zavedené prísne pravidlá.

Po niekoľkomesačnej pauze sa od septembra vydalo na more mnoho lodných spoločností. Plavbu si tak mohli užiť tí, ktorí na poslednú chvíľu túžili využiť teplé lúče slnka, ale aj pasažieri, ktorým pre pandémiu koronavírusu zrušili plavby v minulosti. Koronavírus do fungovania týchto spoločností priniesol zmeny. Tu je desatoro pravidiel, s ktorými teraz na lodiach môžete počítať:

1. Zvláštna starostlivosť o každého pasažiera. Nástup na palubu sa začne 72 hodín pred vyplávaním, aby boli dodržané rozostupy a bezpečné nalodenie. Každý musí vyplniť zdravotný dotazník. Na nástupnom termináli sa musí každý podrobiť lekárskemu vyšetreniu a meraniu telesnej teploty. Buďte preto dochvíľni.

2. Všetko rezervujte dopredu online. Šetríte tak čas a životné prostredie a vyhnete sa radom pri priehradkách a množstvu papierovačiek. Veľa spoločností má vlastné aplikácie, kde sa dozviete všetky dôležité informácie, ako aj prebiehajúci program počas vašej plavby.

3. Počet cestujúcich na palube bol obmedzený. To uľahčilo spoločenský odstup a zaistila sa príjemná a bezpečná plavba. Spoločenské priestory prešli zmenami, aby vyhovovali bezpečnostným štandardom.

4. Upravené sedenie sa dotklo aj reštaurácií, aby bol dodržaný spoločenský odstup. Hostia musia sedieť pri stoloch len s cestujúcimi zo spoločnej rezervácie. Aby sa všetci stihli vystriedať, boli predĺžené hodiny pri raňajkách, obedoch a večeriach. Použitím smart telefónov si nasnímate QR kód a vyberiete z jedálneho či nápojového lístka. Šípky vás navigujú k bufetom.

5. Tak isto ako na pobreží, aj na lodi platí, že pokiaľ sa pohybujete po spoločných priestranstvách, musíte nosiť rúško. Posádka má k dispozícii dávkovače s dezinfekciou a iné ochranné prostriedky.

6. Nakoľko je na vystúpenia povolený obmedzený počet divákov, programy sa opakujú častejšie. Je dôležité riadiť sa bezpečnostným značením a inštrukciami uvedenými pri vstupe. Tak isto detské kútiky majú obmedzené vstupy a počty ľudí kvôli pravidelnej dezinfekcii.

7. Fakultatívne výlety sa konajú v menších skupinkách a používajú sa len jednorazové slúchadlá. Sprievodcovia majú rúška a autobusy sa pravidelne dezinfikujú. Preto ich radšej uprednostnite pred individuálnou dopravou.

8. Všetky verejné priestranstvá a kajuty sa dezinfikujú niekoľkokrát denne pomocou nových rozprašovačov ničiacich vírusy. Vysoko efektívne filtre zaručia najvyššiu kvalitu vzduchu počas plavby.

9. Celý personál prešiel špeciálnymi školeniami zameranými na bezpečnostné pravidlá a opatrenia. Pokiaľ by sa počas plavby u niekoho objavili zdravotné problémy, posádka je pripravená okamžite zasiahnuť. Všetkým členom posádky je denne meraná teplota.

10. Na všetkých lodiach je vyhradené špecializované pracovisko s odbornými lekármi a zdravotným personálom. Ten bude k dispozícii 24 hodín denne a počas plavby bude informovaný o situácii a opatreniach v boji proti šíreniu COVID-19. Strediská majú nielen vybavenia na testovanie, k dispozícii sú aj pľúcne ventilátory.

Doprava do prístavu

Foto: 123rf

Autom: Ak plánujete dopravu do prístavu vlastným autom, zariaďte si parkovanie s dostatočným časovým predstihom. Opis cesty do prístavu nájdete pri informáciách o prístave, napr. prístav Janov. Pre bližšie informácie sa obráťte na cestovnú agentúru/kanceláriu.

Letecky: V niektorých prístavoch poskytuje lodná spoločnosť transfer z letiska do prístavu. Tento transfer treba zaistiť s dostatočným časovým predstihom. Pre viac informácií sa obráťte na cestovnú agentúru/kanceláriu.

Autobusom: Do niektorých prístavov (napr. Janov, Benátky) sa môžete dopraviť autobusovými spoločnosťami.

AMI MÉG ÉRDEKELHET