Zem nie je plochá, chlieb vo svete je plochý

Chlieb sa v minulosti považoval za Boží dar, pretože nebol na každom stole samozrejmosťou. Vítanie hostí chlebom a soľou patrí medzi najznámejšie slovenské zvyky spojené s chlebom. Čerstvý krajec voňavého chleba symbolizuje život a pohostinnosť. Plná soľnička zas očistenie, ochranu a hlavne zdravie. Zvyk sa traduje už od čias Veľkomoravskej ríše, keď boli tieto suroviny veľmi vzácne. Aj preto nimi vítame prezidentov a iné dôležité návštevy.

Foto: Shutterstock

Chlieb je celosvetový fenomén. No nie všade ho poznajú v takej podobe, ako ho jedávame my. Keď sa vydáte do sveta, stretnete sa s plochým chlebom. Arabi majú svoj chlieb - pitu, Mexičania majú nekysnutú kukuričnú placku – tortillu, Malajzia pripravuje roti a Indovia milujú svoj chlieb - naan.

Tortilla

Foto: unsplash

Tortilly existujú tisíce rokov a dnes ich bez problémov kúpite aj u nás. Tortilla pochádzajúca z Mezoameriky sa stala jedným z najobľúbenejších plochých chlebov. V španielčine „tortilla“ znamená „malý koláč“ a najčastejšie sa konzumuje so zeleninou, mäsom, korením a štipľavou omáčkou. Kukuričné tortilly sa väčšinou používajú na tradičné mexické jedlá vrátane tostadas, enchiladas, tacos a quesadillas. Tortilly z pšeničnej múky sa bežne používajú na burrito a quesadillu. Zaujímavosťou je, že múčne tortilly sú jedným z obľúbených jedál astronautov Spojených štátov. Už takmer pred 40 rokmi NASA vyriešila problém s plesňou na kaziacom sa pečive. Z trvanlivej tortilly odstránili kyslík, čo zamedzilo vzniku plesní, a tak si astronauti bez obáv môžu dopriať svoj „krajec“ chleba.

Pita a arabský chlieb

Foto: Pixabay

Pita je asi najbežnejším chlebom, s ktorým sa stretnete na východných stredomorských ostrovoch a na Blízkom východe. Vyrába sa z múky, soli, vody a droždia. Najčastejšie sa konzumuje v krajinách ako Egypt, Palestína, Izrael a Jordánsko. Najlepšie chutí hneď po vybratí z rúry, s bohatou dávkou olivového oleja a byliniek. Bežne sa podáva ako sendvič so všetkými druhmi plniek, ako je shawarma, kuracie mäso, šalát, paradajky, cibuľa, tahini a hummus. Placky sa pečú pri vysokej teplote, vďaka čomu sa v strede nafúknu a vznikne tak priestor na naplnenie. O niečo hutnejšie cesto je v gréckej a cyperskej pite, ktoré po narezaní tiež slúžia ako „kapsy“ na plnky od mäsa po zeleninu a omáčky.

Focaccia

Foto: unsplash

Tento plochý chlieb s olivovým olejom, korením a pivnými kvasnicami je takým prototypom modernej pizze. Nejde však o pizzu. Focaccia je o 2000 rokov staršia a pochádza z Talianska. Po mnoho storočí sa piekla najmä medzi Vianocami a Tromi kráľmi. Kvasnicový plochý chlieb sa piekol na ohnisku alebo na vyhrievaných kachliach, či kameninovom disku. Aby sa zachovala vlhkosť chleba, pred kysnutím a pečením sa na cesto rozotrie olivový olej. Do slanej verzie sa používa rozmarín, šalvia, cesnak, syr a cibuľa. V sladkej verzii sa stretnete s vajíčkami, medom, hrozienkami, cukrom a citrónovou či pomarančovou kôrou. Tento chlebík nájdete pod podobným názvom aj vo Francúzsku, Argentíne a Španielsku.

Naan

Foto: Pexels

Naan v starej perzštine znamená chlieb. Podáva sa vo všetkých indických reštauráciách. Hladké a pružné cesto naan sa skladá z múky, teplej vody, cukru, soli, jogurtu, ghee masla a droždia, ktoré sa potom tradične varí v peci tandoor. V modernejších receptoch môžete nahradiť droždie práškom do pečiva. Niekedy sa pridáva mlieko na dodanie väčšieho objemu a hrúbky chleba. K dispozícii sú dokonca aj bezlepkové varianty receptu. Najčastejšie sa podáva ešte horúci, potretý ghee maslom, cesnakom a posypaný bylinkami.

AMI MÉG ÉRDEKELHET