6 základných pravidiel ako sa pohybovať v teréne ohrozenom lavínami

Zimné hory odjakživa lákajú adrenalínových nadšencov a milovníkov zimných športov, avšak prinášajú potenciálne riziká, najmä v podobe lavín.

Foto: Shutterstock

Správnym naplánovaním túry, zodpovedným správaním sa v teréne, dodržiavaním štandardných bezpečnostných opatrení, zodpovedajúcou výbavou a vhodne zvolenou taktikou pohybu v teréne môžeme znížiť riziko spadnutia lavíny na minimum. Zopakujme si spoločne základné zásady, ktoré by mali byť súčasťou každého bezpečného výletu do horských oblastí v zime. Či už sme turisti, alebo skialpinisti, lavína svoje obete nerozoznáva.

Sledujete počasie a lavínovú predpoveď

Foto: Horská záchranná služba, Stredisko lavínovej prevencie

Pred plánovaním túry je vhodné prečítať si dve alebo tri predpovede počasia. O lavínovej situácii informuje denne Stredisko lavínovej prevencie (laviny.sk), ktoré v zimnom období vždy o 17:00 vydáva bulletin (https://laviny.sk/bulletin/latest) s podrobným popisom východiskovej situácie a lavínovej tendencie pre nasledujúci deň.

Majte nabitý telefón, uložené číslo Tiesňovej linky (18 300) a nainštalovanú aplikáciuHorskej záchrannej služby.

Investujte do lavínovej výbavy (môže zachrániť život)

Do lavínového terénu nikdy nevstupujte do bez adekvátnej lavínovej výbavy. Lavínová lopata, sonda, lavínový vyhľadávač, prípadne lavínový batoh sú nevyhnutné v prípade lavínovej núdze a môžu výrazne zvýšiť šance na rýchlu záchranu, či dokonca prežitie zasypaného.

Na jedno však netreba zabúdať: lavínovú výbavu je potrebné nielen vlastniť, je dôležité vedieť ju i používať!

Investujte do lavínového kurzu

Foto: Horská záchranná služba, Stredisko lavínovej prevencie

Lavínové kurzy poskytujú teoretické i praktické vedomosti, ktoré pomôžu lepšie rozumieť lavínovým javom a naučia, ako správne reagovať v prípade núdze. Kamarátska pomoc pri zasypaní lavínou, pohyb v teréne, „čítanie“ počasia a zameranie sa na najdôležitejšie meteorologické javy pre plánovanie túry – to je len zlomok vedomostí, ktoré dobrý lavínový kurz poskytne a otvorí nové obzory vnímania tejto problematiky.

Na túru nechoďte sami

Foto: unsplash

Ak je to len trochu možné, na túru sa nevyberte sami. Pred nástupom na túru je vhodné stanoviť si komunikačné signály a stratégiu pohybu v teréne. Je tiež nevyhnutné, aby každý člen skupiny vedel, ako používať lavínovú výbavu.

Vyhnite sa rizikovým miestam

Foto: Horská záchranná služba, Stredisko lavínovej prevencie

Prednostne vyhľadávajte bezpečné trasy a vyhýbajte sa svahom so známkami nestability. Minimalizujte čas strávený na kritických svahoch a vyhýbajte sa oblastiam so strmým sklonom a ďalším rizikovým miestam.

Analyzujte snehové vrstvy terénu

Pokiaľ máte možnosť a nepoznáte históriu snehových vrstiev terénu (napríklad túra v zahraničných horstvách), sledujte prejavy nestability, aktuálne snehové podmienky, či možnosť nebezpečenstva ľahko vyvolateľných lavín.

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET