Termálvíz a pokolból: Harkány

Hogy ne fájjon az ördög jobb és bal keze...

Fotó: Harkány Fürdő

A Villányi-hegység lábánál fekvő Harkány Magyarország egyik legdélibb városa. Világhírét kénes gyógyvizének köszönheti, mely hatékonyan elősegíti a porcot alkotó kéntartalmú vegyületek ismételt felépülését. A hangulatos kisvárosba a világ minden szegletéből érkeznek a turisták és a gyógyulni vágyók, hogy enyhülést találjanak mozgásszervi, ízületi panaszaikra.

A harkányi gyógyvíz története a 19. század elejére nyúlik vissza – akkoriban csapolták le a mocsarat, ahol a mai fürdő található. A lecsapoláson dolgozó környékbeliek reumás végtagjaikat a mocsár meleg vizében pihentették, és azt tapasztalták, hogy a fájdalom rövid időn belül megszűnt. A csodatévő víz híre gyorsan terjedt, és hamarosan egy fürdőt építettek a lecsapolt mocsár helyére.

Az ördög lábnyoma

www.youtube.com

A harkányi gyógyvíz és az ördögszántotta hegy legendája

Néhány gyógyfürdőhöz különleges történetek kapcsolódnak – Harkánynak is megvan a maga legendája. Egy monda szerint a termálvizet maga az ördög fakasztotta. Történt ugyanis, hogy beleszeretett egy helybeli lányba, Harkába. Ahhoz azonban, hogy a lány az övé legyen, teljesítenie kellett a lány anyjának a feltételét. Ez pedig arról szólt, hogy a hajnali kakasszóig fel kellett szántania a hegyet. Az ördög a feladattal igen jól haladt, ezért az asszony cselhez folyamodott – maga kezdett el kukorékolni és a környék kakasai csatlakoztak hozzá. Az ördög látta, hogy veszített, ezért dühében toppantott egyet, mire megnyílt alatta a föld, és ahol eltűnt, ott azóta kénes víz zubog fel.

Gyógyüdülés és wellness felsőfokon

Fotó: Harkány Fürdő

A Harkányi Gyógyfürdőben a gyógyvíz spontán hatása együtt érvényesül a természeti adottságokkal – szubmediterrán éghajlat, különleges mikroklíma, sok napsütés –, amelyek kiválóan kiegészítik a gondosan megtervezett fürdőkúrát. A gyógyfürdőt 2003-ban újították fel, ahol egy teljesen fedett, egy félig fedett és egy szabadtéri gyógymedence 34 – 38 °C hőmérsékletű vízzel várja a vendégeket.

Egy-egy harkányi kúra során nagyon szép eredmények érhetők el a mozgásszervi, ízületi betegségek megelőzésében, gyógyításában, csontritkulás, krónikus nőgyógyászati gyulladások és a nyirokkeringés zavarainak javításában.

A gyógyvíz hatásosan enyhíti a pikkelysömör tüneteit is.A városban több különböző minőségi szintet kínáló szálloda működik, ár-érték arány és elhelyezkedés szempontjából azonban a Park Hotel Harkánynál nehéz lenne ideálisabbat találni. A saját wellness részleggel rendelkező szállodakomplexum nem is lehetne közelebb a híres strand- és gyógyfürdőhöz: közvetlenül a fürdő főbejáratával szemben található.

A strandfürdő egész évben wellness és spa szolgáltatásokkal várja a pihenni vágyókat. Itt található a Dél-Dunántúl egyik legnagyobb csúszdaparkja, amelyet a strand vendégei ingyen használhatnak. A 15 méter magas és hétféle csúszdapályával rendelkező komplexum matraccal vagy anélkül is élvezhető: zárt és nyitott csúszdái jelentős élményturisztikai célponttá teszik a strandot kicsik és nagyok számára egyaránt. A strandfürdő vendégeinek kikapcsolódást nyújt még a vízi röplabda, az aqua-fitnesz, a strandröplabda, a strandfoci, a lengőteke és a pingpongasztalok is.

Gyermekvilág

A gyerekek 2017 végétől saját „téli birodalmat” vehetnek igénybe a fürdőben, ahol két új élménymedence várja őket. Az apróságoknak a pancsolóban a vízesés és a kincsesbarlang kínál felejthetetlen élményt. A nagyobb gyerekek vízi kalandjairól a vízágyú és a kalózhajó csúszda gondoskodik.

AMI MÉG ÉRDEKELHET