Pokolian jó hely a pokol fölött? Izland

Egy forró sakkparti a medencében?

Fotó: Shutterstock

Izland annyira hűvös hely, hogy kis híján az Északi-sarkkör is kikerülte – de aztán másként döntött. Talán éppen egy természetes meleg vizes medencében (laug) töltött vérpezsdítő fél óra hatására gondolta meg magát. Nézzük, hol érdemes csobbanni!

Fürdőország

A termálfürdőzés alapvetés egy izlandi kiruccanás során. Hogy miért? Mert az Atlanti-óceánból kiemelkedő Izland igazi fürdőország. A vulkanikus tevékenységekben erős földdarabon némi túlzással élve

egy óvatlan pillanatban bármikor beleléphetünk egy hőforrásba, természetes termikus medencébe…

Izlandon több mint 250 forró fürdőhelyet tartanak nyilván, kisebbet és nagyobbat, természeteset és mesterségeset, kiépítettet és puritánt, magánterületen és senkiföldjén megbúvót, fizetőst, ingyenest és becsületkasszást.

A helyi fürdőkultúra évszázados hagyományokon nyugszik: a szigetlakók a munka végeztével, a zord időjárás ellensúlyozásaként előszeretettel látogatták a természetes meleg vizes medencéket, amelyek kedvelt találkozóhelyek, azaz a társadalmi nyilvánosság színterei is voltak.

​Vizes 1×1

A nagyjából 250 izlandi forró fürdőhely (amelyben nincsenek benne a vendégházak kisebb-nagyobb szabadtéri vagy fedél alatti forró vizes lubickolói) három típusba sorolható.

● Kiépített termálfürdők: ide tartoznak a legismertebb és legnagyobb fürdőhelyek, mint a Blue Lagoon, a Secret Lagoon, a Mývatn, a Krauma vagy a GeoSea.

● Hot springs, azaz termálforrások a természetben: pár tucat van belőlük (cca. 50), az egész országban megtalálhatóak. Akad köztük eldugott és könnyen felderíthető, öltözővel rendelkező, illetve mindenféle komfortot nélkülöző. Némelyik a terepviszonyok miatt csak nyáron megközelíthető.

● Városi uszodák

Forró lehetőségek dióhéjban

www.youtube.com

Iceland - Blue Lagoon

1. Blue Lagoon

Nem a Brooke Shields féle filmből ismert Kék lagúna, de ez is világhírű, az izlandi úti ajánlók állandó eleme. A keflavíki nemzetközi repülőtértől 20 perc autóútra található, ennek köszönhetően sokan rögtön a szigetre érkezés után, vagy éppen a hazafelé tartó repülőgép indulása előtt keresik fel. Érdemes előre belépőt foglalni.

2. Reykjadalur

Meleg vízű folyó a fővárostól, Reykjavíktól 45 perces autóútra, majd egy hasonló időtartamú gyalogtúrára attól is függően, hányszor áll meg az ember szurdokot, vízesést vagy iszapos forrást fotózni.

3. Guðrúnarlaug

Rekonstruált „történelmi” fürdő északnyugaton, amely a 10–11. század környékén élt izlandi szépségről, Guðrún Ósvífursdóttirról kapta a nevét.

4. Hellulaug

Természetes, apró geotermikus medence tengeri panorámával a Vestfirðirnél (Westfjordsnál). Méretéből adódóan kettesben vagy szólóban az igazi.

www.youtube.com

Iceland Krafla volcanic fields, Viti crater lake and geotermal power station Krafla area from drone

5. Víti-krátertó

A tó neve poklot jelent – ennek megfelelően pokoli szép. A Reykjavíktól 300 km-re található krátertó megközelítése komoly túra, így csak nyáron élvezhetjük vizének áldásos hatásait.

6. Kerlingarfjöll

Még a szokásosnál is eldugottabb, ám káprázatos, színes kővilágban megbúvó fürdő a Kerlingarfjöll-hegylánc egyik kis völgyében.

AMI MÉG ÉRDEKELHET