Polievky, ktoré zahrejú na tele aj na duši

Pochmúrne zimné počasie môže byť nielen fyzicky, ale aj psychicky vyčerpávajúce a inštinktívne cítime, že naše telo potrebuje doplniť zásoby. V takýchto prípadoch dokáže urobiť tanier horúcej polievky zázraky. Stručne povedané: jesť polievku je vždy dobré!

Foto: Shutterstock

Polievky hrajú v našom stravovaní oveľa dôležitejšiu úlohu, než by sme si na prvý pohľad mysleli. Pretože nás nielen zasýtia, ale dodajú nášmu telu aj minerály, vitamíny a tekutiny. V chladných dňoch nie je nič lepšie ako horúca a voňavá polievka!

Výdatná slepačia polievka

Táto zlatistá polievka je v istom zmysle aj liekom, pretože rýchlo zahreje a množstvo zeleniny v nej je bohatým zdrojom vitamínov. Na jej prípravu vložíme kuracie krídelká, stehno a kuracie drobky do nádoby a zalejeme studenou vodou. Necháme povariť za stáleho zbierania vzniknutej peny zvrchu. Potom pridáme očistenú mrkvu, petržlen, zeler, cibuľu a podľa chuti strúčik cesnaku, kaleráb, papriku a paradajku. Pridáme korenie: soľ, celé čierne korenie, nové korenie, mletý muškátový oriešok. Polievku necháme dovariť. Podávame s cestovinami a čerstvou nasekanou petržlenovou vňaťou.

Krémová polievka zo žltého hrášku

Žltý hrášok pretriedime, umyjeme a na niekoľko hodín namočíme do studenej vody. Na tuku opraženej údenej slaniny podusíme nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme žltý hrášok, podlejeme vodou, pridáme korenie (mleté biele korenie, rascu, bobkový list podľa chuti). Môžeme dochutiť aj trochou údeného mäsa a potom varíme pod pokrievkou do mäkka. Počas varenia pridáme na kocky nakrájané zemiaky a nastrúhaný cesnak. Keď je všetko uvarené do mäkka, vyberieme bobkový list a polievku rozmixujeme tyčovým mixérom. Podľa chuti môžeme pridať trochu kyslej alebo sladkej smotany.

Francúzska cibuľová polievka

Na polievku si vo veľkom hrnci roztopíme maslo, pridáme očistenú, nakrájanú cibuľu a šalotku. Osolíme a dusíme na strednom ohni, potom skaramelizujeme pri nízkej teplote. Vďaka tomu bude polievka lahodná a sladkastá. Ak je cibuľa už pekne zlatistá, pridáme nastrúhaný cesnak, ochutíme mletým bielym korením a muškátovým orieškom, nakoniec prisypeme múku a ešte pár minút opekáme. Zalejeme bielym vínom a vývarom, podľa chuti pridáme tymián a varíme, kým nebude mať bohatú chuť. Na krutóny rozpustíme maslo na panvici a plátky bagety opečieme z oboch strán do zlatohneda. Pred podávaním posypeme nastrúhaným syrom.

Vaječná polievka

Vaječná polievka vám buď chutí, alebo nie. Dôležitou ingredienciou je rasca, bez ktorej táto polievka nie je tá pravá. Nakrájanú cibuľu smažíme na oleji, pridáme rascu a mletú červenú papriku. Zalejeme vodou a osolíme, ale môžeme pridať aj vegetu. Zahustíme múkou zmiešanou s vodou a pridáme nasekanú petržlenovú vňať. Do vriacej polievky vmiešame rozšľahané vajíčko a podávame s čerstvým chlebom.

Klasická kapustnica s klobásou

Očistenú cibuľu nakrájame na drobno, kyslú kapustu prepláchneme a klobásu nakrájame na kolieska. Na rozpálenom oleji v hrnci podusíme cibuľu, pridáme kyslú kapustu a kolieska klobásy a opekáme ešte pár minút. Pridáme trochu piva, zalejeme vodou a dôkladne premiešame. Podľa chuti pridáme soľ a korenie a varíme polievku, kým nebude hotová. Kto má rád, môže pridať do polievky pred podávaním aj nakrájaný kôpor.

AMI MÉG ÉRDEKELHET