Porto hat rejtett kincse. Fedezd fel!

Irány a macskakövek színes városa, ahol palacsintából van a kerítés is.

Fotó: YingHui Liu/Shutterstock

Színes, kedves, elbűvölő illatokkal és uánozhatatlan ízekkel. Nemcsak bemutatjuk a város legjobb helyeit, hanem tippeket is adunk, hogy a legtöbbet hozd ki ezekből. Óratorony lépcsőzéssel, palacsintafellegvár, és persze a Harry Potter-könyvek ihletője, a Roxfort múzsája, a csodakönyvesbolt!

Még most is nyári idő van, az élet oly tökéletesen zajlik, akárcsak a legszebb művészfilmekben. Aki valaha is megérezte a portói macskakövek erejét – ezzel együtt a szívét –, azóta is a visszatérés időpontját latolgatja. A szűk utcák, a színes házak, a Douro-folyó látványa, az ókori és kortárs művészettel bővelkedő galériák, kiállítások, a csodás kertek, múzeumok, és persze az isteni ételek élménye felejthetetlen. Ha arra jársz, ki ne hagyd a számtalan ízben kínálkozó francesinhát, vagyis a portugálok meleg szendvicsét, illetve a vékony héjú kifliben ropogósra sütött kolbászt, a cachorrinost sem, amihez rendszerint sült krumplit szolgálnak fel. Ez a város olyan, akár egy szülinapra szánt ajándékdoboz: nem tudhatod előre, mi lesz benne, de biztosan örömmel tölt majd el. Hogy biztosan ne maradj le semmiről Portóban, összeállítottunk egy listát, mit érdemes felkeresned ebben a mesebeli városban.

Egyél palacsintát az O Diplomatában!

Fotó: Facebook

Mit kell róla tudni?

Az O Diplomata nem véletlenül ez az egyik legforgalmasabb hely a belvárosban (Porto Baixa), hiszen itt kerül a környék legfinomabb palacsintája a tányérodra. Amellett, hogy hihetetlenül magas, könnyű és ízletes, a tésztáját is te választhatod ki. Lehet csokoládés, zabpehelyhes, vegán, áfonyás vagy akár oreós is. Ami az önteteket illeti, ebből is számtalan variáció létezik: friss gyümölcsökből készült, granolás, fagyis, nutellás, illetve a mogyoróvajas verziót is kipróbálhatod.

Ezt kóstold meg: A sós palacsinta sajttal, szalonnával, fokhagymával és fűszervajjal azonnal felrobbantja az ízlelőbimbókat és csak 3 euró.

Nézz körül az óratoronyból!

Fotó: Shutterstock

Mit kell róla tudni?

A 75 méteres gránit Clérigos óratoronyba 225 lépcső vezet fel, fent pedig gyönyörködhetsz a körpanorámában. A város fő nevezetességét 1763-ban avatták fel, és az egyetlen barokk stílusban épült torony a környéken, valamint a világörökség része.

Ezért ne hagyd ki: Mindenképp érdemes felkaptatni a 225 lépcsőn, hiszen sehol máshol nincs ilyen kilátás Portóra. Becsszó, megéri!

Lapozgass a Roxfort múzsájában!

Fotó: Facebook

Mit kell róla tudni?

A Livraria Lello könyvesboltban csodálatos utazásban lehet részed a könyvek elvarázsolt világában! Ez Portugália – és a világ – egyik legemblematikusabb könyvesboltja, amely a történelmi örökség részét képezi. Az építkezés Francisco Xavier Esteves mérnök kezei alatt, két éven keresztül zajlott, és az akkori építészeti irányzatok ihlették: egy szóval, stílusok keveredése. A csodabolt 1906-ban nyílt meg a Rua das Carmelitas 144. szám alatt, és azóta is ott áll. A neogótikus építészeti stílus, az igényesen faragott boltívek, aranyoszlopok, impozáns mennyezetek elképesztő látványt nyújtanak.

Egy kis varázslat: Ez a könyvesbolt inspiráló környezetként hatott a Harry Potter könyvek írójára, J.K. Rowlingra. A belépő 5 euróba kerül, de vásárlás esetén ezt levonják a számlából.

Szippants bele a szappanműhelybe!

Fotó: Facebook

Mit kell róla tudni?

A Claus Porto egy olyan 130 éves szappan- és illatmárka, amely túlélte a monarchiákat, köztársaságokat, diktatúrákat és forradalmakat. Az üzlet jelenleg az egykori Porto Marionette Múzeum helyén várja a vásárlókat. Ott szerezheted be a márka összes termékét, a klasszikus szappanoktól kezdve a testkrémeken át a kölnivizekig. A második emeleti galérián képek, litográfiák, fényképek és újságkivágások révén tudhatsz meg még többet a márka történetéről, melyet immáron a negyedik generáció tart fenn.

Ezt is ott találod: A harmadik és utolsó emeleten minden hónapban workshopokat szerveznek, melyek során elsajátíthatod a márka termékeinek elkészítését. Szombatonként hagyományos barber shop működik benne.

Reggelizz francesinhát a Café Santiagóban!

Fotó: Facebook

Mit kell róla tudni?

Ahogyan már korábban is mondtuk, nem távozhatsz Portóból úgy, hogy meg ne kóstolnád a helyi szendvics-hírességet. Akkor meg, miért ne tennéd a város legjobbjában? A helyiek és a turisták is csillagos ötösre osztályozzák a Café Santiago finomságát, ami kizárólag kiváló minőségű alapanyagokból készül. Mivel nagy sikere van a helynek, sorra lehet számítani, de ha korán érkezel, gyorsabban juthatsz hozzá a reggelidhez.

Ha különlegességre vágysz: AFrancesinha Santiago mortadellából, kolbászból, steakből, sonkából, sajtból, tojásból és burgonyából készül (9,75 euró), és persze a tökéletes mártás is dukál hozzá.

Sétálj egyet az óvárosban!

Fotó: Shutterstock

Mit kell tudni róla?

Ez a város egyik legrégebbi része, és vitathatatlanul az egyik legszebb is. A folyó feletti melletti és a rabelo hajók (hagyományos portugál fa teherhajó, amelyet emberek és áruk szállítására használtak a Douro-folyó mentén) látványa semmihez sem hasonlítható. Vesd be magad a Ribeira szűk utcáiba és élvezd a klasszikus portugál ízeket (a grillezett szardíniát kóstold meg!). Érdemes 100%-ra töltött telefonakksival érkezni, mert mindent pillanatot meg akarsz majd örökíteni.

Ezt is tervezd be: Keresd fel a 14. században épült Casa do Infantét, hogy még többet megtudhass a környék történelmi fejlődéséről, majd nézz át az UNESCO Világörökség részének nyilvánított, Palácio da Bolsába, hogy minél több élményed legyen arról a Portóról, ahova biztosan visszatérsz egyszer.


Szöveg: Sinkó Edit

AMI MÉG ÉRDEKELHET