Pöstyén, a világhírű gyógyfürdő

A külföldiek körében a legismertebb szlovákiai gyógyüdülőhely a Vágmente gyönyörű környezetében fekvő Pöstyén, amely termálvizének és csodaszámba menő, gyógyhatású iszapjának köszönhetően méltán tett szert világhírre.

Fotó: 123rf

A környék lakói már régóta feltételezték, hogy a termálvizű forrás és a Vág túlpartján lévő hegy – amely egykor vulkán volt – között valamilyen összeköttetés lehet. A forrástól kezdve egy sávban a Vág vize még a leghidegebb teleken sem fagy be, és azt is megfigyelték, hogy a forrásvíz hőfoka a folyó áradásával emelkedik.

Pöstyén már korábban is ismert fürdőhely volt, a gyógyulás reményében olyan vendégek is megfordultak itt, mint Mária Terézia, Sissi vagy Beethoven, de itt pihentek meg Napóleon tisztjei is. Ennek ellenére azonban mégis csak a XIX. század második felében indult fejlődésnek, amiben kiemelkedő szerepe volt a zsidó származású Winter Sándornak és fiának, Lajosnak. A Winter család 1889-től üzemeltette a fürdőt, és nekik köszönhetően a pöstyéni kénes termálvíz és gyógyiszap híre távoli országokba is eljutott. Egyre növekvő számban érkeztek a gyógyulni vágyók, köztük uralkodók, gazdag, előkelő családok tagjai és hírességek is.

Fürdősziget

Fotó: 123rf

A 2000 méter mélyről feltörő, erősen radioaktív gyógyvíz kiválóan alkalmas mozgásszervi és idegrendszeri megbetegedések kezelésére és gyógyítására. A forrás és a leghíresebb gyógyszállodák a Vág által körbezárt, gyönyörűen parkosított Fürdőszigeten találhatók, amely a város történelmi központjából a funkcionalista stílusú, fedett Oszlopsoros hídon átsétálva érhető el.

A legrégebbi fürdőház a Napóleon-fürdő, a legpatinásabb azonban az 1912-ben épített, ötcsillagos Thermia Palace szálloda. Különleges atmoszféráját szecessziós építészeti stílusának, valamint annak köszönheti, hogy a gyógyító termálvíz és iszap forrása közelében található. A szállodához kapcsolódik a világ egyik legkülönlegesebb fürdője, az Irma gyógyközpont, ahol gyógyvizes iszapfürdőt vehetünk. A Thermia Palace 1917-ben az európai diplomácia egyik fontos helyszíne volt, amikor IV. Károly magyar királyt és osztrák császárt, II. Vilmos német császárt és I. Ferdinánd bolgár cárt látta vendégül.

Kelj fel, és járj!

Fotó: 123rf

A Fürdősziget parkjában a pávák közt sétálva a „belle époque" idilli hangulatát élhetjük át. A páva a város egyik jelképe – egy helyi legenda szerint egy törött lábú páva az iszapban járkálva meggyógyult. Pöstyén másik jelképe a mankóját széttörő emberalak, amely egyúttal a város címerében is szerepel. A Mankótörő bronzszobrát a Fürdőszigetre vezető Oszlopsoros híd elején állították fel, hogy a termálvíz gyógyító erejét szimbolizálja. A híd sziget felőli oldalán a gyógyulás csodáját hirdető bibliai idézet olvasható latinul: „Surge et ambula", azaz „Kelj fel, és járj!".

Pöstyén nemcsak a gyógyulni vágyók, hanem azok számára is ideális helyszín, akik pihenésre és aktív kikapcsolódásra vágynak. A városban sok szálloda, étterem és kávéház működik, különösen népszerűek a galériás művészkávéházak. A pazar természeti környezet kiváló lehetőséget biztosít túrázásra, de az aktívabb sportkedvelők is megtalálják a számításukat, hiszen több teniszpálya, futballaréna, téli stadion, lovas- és vízisí-központ, valamint golfpálya és squash központ várja őket.

AMI MÉG ÉRDEKELHET