​Minulosť vraku potopeného pred 3500 rokmi bola odhalená

Bol objavený pri pobreží Turecka.

Foto/Ilustrácia: Shutterstock


Keď väčšina ľudí počuje slovo „vrak lode", myslí na potopenú alebo poškodenú loď, ale tento pojem sa niekedy môže vzťahovať aj na potopené zvyšky lodného nákladu. V prípade vraku nájdeného pri pobreží Turecka je zaujímavý práve tento vrak, resp. jeho vek.

Počas podmorského výskumu, ktorý uskutočnila Univerzita Mikuláša Koperníka v Toruni, sa potápačom zatiaľ nepodarilo nájsť žiadne konštrukčné pozostatky predmetnej lode z doby bronzovej, napríklad kotvy alebo kusy dreva, ale na morskom dne našli prekvapujúce množstvo medených prútov.

Odborníci sa domnievajú, že plavidlo môže byť najstarším známym nosičom medených prútov, ktorého predbežné datovanie je približne 1500 rokov pred naším letopočtom.

Vyšetrovanie naznačuje, že loď, ktorá smerovala na more z Antalyjského zálivu, sa mohla potopiť v dôsledku nárazu do skaly. Pre jej ťažký náklad sa loď mohla skĺznuť po podmorskom svahu a náklad medených prútov sa rozptýlil pozdĺž dráhy tohto skĺznutia na rôznych miestach.

Kým niektoré tyče sa našli v hĺbke 35 metrov, niektoré čakali na prieskumných potápačov v hĺbke až 50 metrov.

Predpokladá sa, že väčšina nákladu sa potopila oveľa hlbšie, takže na dne mora sa pravdepodobne ukrýva oveľa viac ako doteraz nájdených 30 tyčí.

Nájdené tyče a zvyšky medených nádob boli prevezené do továrne na meď, ale je otázne, či sa zvyšok lode nájde v takom dobrom stave.

V Stredozemnom mori sú všetky drevené časti lode, ktoré nie sú pokryté usadeninami na dne alebo nákladom, zvyčajne zahladené lodnými červami, známymi aj ako lastúrniky lodné (Teredo navalis). Sú to veľké tvory pripomínajúce podenky, ktoré veľmi rýchlo požierajú drevo. Tento druh uprednostňuje slané a teplé vody

− uvádza sa v tlačovej správe, čím sa vysvetľuje nedostatok fyzických dôkazov o plavidle.

(Heritage Daily)

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET