Hamarosan újra látogatható lesz Pozsony történelmi kertje

Egyelőre csak őszig.

Koch-kert

Április 22-én újra megnyitották a Pozsony óvárosában található történelmi Koch-kertet a nagyközönség előtt. A részleges felújítást azonban nemsokára újabb lezárások és fejlesztések követik.


A kertet eredetileg – 1932 és 1935 között – egy közeli szanatórium betegei számára alakították ki. Jelenleg pedig az egyetlen ilyen jellegű zöldövezet Szlovákiában, amelyet védett nemzeti műemlékként is kezelnek.

A Koch 2022 közepén került a város tulajdonába. A megfelelő karbantartás hiánya miatt azonban addigra már rossz állapotban volt, így komplex felújításra szorult.

Ezt is olvasd el! Elszomorító lista elejére került Pozsony – tényleg ilyen lenne?

www.instagram.com

Kitakarítottuk az évek óta megközelíthetetlen és gondozatlan területet, azaz padokkal egészítettük ki, illetve az öreg fák biztonsági metszését is elvégeztük

– írt a felújtás részfolyamatairól a városi tanács a közösségi médiában.

Emellett azt is kiemelték, hogy biztonsági kamerákkal látták el a területet, amelyeket bekötöttek a fővárosi rendőrséghez.

Ezt is nézd meg! Végre! Újra működésbe léptek Pozsony gyönyörű szökőkútjai

www.instagram.com

A főváros vezetése fokozatosan dolgozik a kert eredeti állapotának visszaállításán, miközben a helyi műemlékvédelmi hatóság szakértelmét is kikérik. A végső felújítási terve közösen készítik elő, emeli ki a Spectator.

A további revitalizációs munkálatok ősszel folytatódnak, amikor a kertet ismét lezárják a nagyközönség előtt.

Addig is munkanapokon 14:00 és 20:00 között, míg hétvégén 11:00 és 20:00 között járhatjuk be a Koch-kertet.

AMI MÉG ÉRDEKELHET