Végre útnak indultak a Komáromot Pozsonnyal összekötő vonatok

Mostantól sokkal korszerűbb szerelvények közlekednek.

vonat a hóban

Vasárnap új időszámítás kezdődött a Komárom-Dunaszerdahely-Pozsony szakaszon, amelynek üzemeltetését átvette egy cseh vasúti társaság. Mostantól modern vonatokkal és új menetrend szerint közlekedhetünk – mutatjuk a részleteket.

A Paraméter szerint szombaton, éjfél környékén futott be a Szlovák Vasúttársaság utolsó vonata Dunaszerdahelyre – búcsúzóul egy koszorút helyeztek el a mozdony elején. December tizedikétől ugyanis már nem ők üzemeltetik a Pozsony és Komárom közötti szakaszt.

A Leo Express nevű cseh cég még novemberben mutatta be az új vonatokat, melyekkel kiváltja majd a kissé elavult szlovák állami szerelvényeket. Akkor 21 új, 240 férőhelyes, süllyesztett padlószintű, klimatizált vonatot ígértek, korszerű felszereltséggel.

Fotó: Shutterstock

Illusztráció

Mindezt vasárnap láthattuk először élesben, igaz, az új szerelvények közlekedését rögtön az első reggelen megnehezítette az időjárás. A sűrű havazás miatt mindkét irányban körülbelül félórás késéssel lehetett számolni. A Leo Express elnézést kért emiatt, és kiemelte: bár üzemeltetőként az időjárást nem tudják befolyásolni, mindent megtesznek azért, hogy a vonatok biztonságosan célba érjenek.

Az új szerelvények új menetrendet is hoztak magukkal – a kora reggeli és a délutáni csúcsidőben mostantól meglehetősen sűrűn, félóránként indulnak majd vonatok Pozsonyból, egyébként pedig óránként indulhatunk el Komárom felé. Hétköznaponként 13:10-től egészen 20:10-ig közlekednek gyorsított vonatok Pozsony és Dunaszerdahely között, ezek nagy része Komárom felé halad tovább.

Komáromból a reggeli csúcs idején óránként, később kétóránként indulnak majd vonatok Dunaszerdahely és Pozsony felé, Dunaszerdahelyről pedig reggelente félóránként juthatunk el a fővárosba.

Fotó: Unsplash

Illusztráció

A Leo Express vezérigazgatója, Peter Köhler így nyilatkozott az új szerelvényekről: „Magas mércét állítottunk fel. Mostantól gondoskodnunk kell az állandó minőség fenntartásáról, és ezáltal a vasúti utazás vonzerejének növeléséről ebben a régióban.”

AMI MÉG ÉRDEKELHET