4 múzeum, amit mindenképp látogass meg, ha Pozsonyban jársz!

A főváros számos kihagyhatatlan múzeumot rejt magában.

Danubiana Múzeum a Duna közepén

A szlovák főváros számos múzeumnak ad otthont, amelyek részletesen mesélnek az ország gazdag kultúrájáról és történelméről. Szám szerint 30 galériába és múzeumba látogathatunk el, ezekből most azonban kiválasztottunk párat, amelyet semmiképpen sem érdemes kihagynunk!

Szlovák Nemzeti Galéria

www.instagram.com

A kihagyhatatlan galéria az ország művészetét és kultúráját rendkívül sok szemszögből tárja elénk. A múzeumban számos vallásos műtárgyat is megismerhetünk − 14. századtól egészen a 18. századig. Emellett a galéria számos időszaki kiállításnak ad otthont, amelyek a korábbi évszázadok művészetétől kezdve a kortárs grafikáig a szlovák művészet és építészet széles skáláját mutatják be.

Ezt is olvasd el! Pozsony ékköve, a Szlovák Nemzeti Színház

Danubiana

Fotó: Shutterstock

Amennyiben egy exkluzívabb élményre vágyunk és kedveljük a kortárs művészetet, a Danubiana egyenesen nekünk lett kitalálva. Ez a múzeum Pozsony városától 15 km-re található, ahova hajójárattal juthatunk el. A múzeumba érkezve több órányi műtárgy vár ránk: számos hazai és külföldi művész alkotásait is megcsodálhatjuk.

A múzeum 2000-ben kezdte meg működését, és jelenleg is a világ egyik legújabb modern művészeti múzeuma. A Danubianában a festményektől a szobrokon át a fotográfiáig mindent megtalálunk, így a kultúra kedvelőiként biztosan jól szórakozunk majd.

Ez is érdekelhet: 4 kihagyhatatlan hely, ha Pozsonyban jársz

Szlovák Nemzeti Múzeum

Fotó: Shutterstock

Az ország legnagyobb múzeumának már az épülete is figyelemre méltó. Betérve pedig számos időszaki kiállítás tekinthető meg, amelyek a cseh és a szlovák nép tradícióit mutatják be − végighaladva legfőképp az elmúlt évszázadon. Számos állandó kiállítást is meglátogathatunk, ha kíváncsiak vagyunk akár a gyönyörű természeti adottságokkal rendelkező ország természetrajzára, akár a nagy hagyományokkal bíró zenei kultúrára.

Arthur Fleischmann Múzeum

www.youtube.com

ARTHUR FLEISCHMANN – Sculptor which connected London with Bratislava

Ez a múzeum egy polgári lakóház egyik szintjén található, amely egykor a világhírű pozsonyi születésű szobrász, Arthur Fleischmann tulajdonában volt. A múzeumi túra során megcsodálhatjuk a szobrász csodálatos alkotásait: a a TravelTriangle cikke szerint a klasszikus szobroktól a modern művészetig számos művészeti stílus képviselteti itt magát.

Fleischmann alkotásait főként a világot folyamatosan bejáró utazásai ihlették, a kiállítás ezért egy már-már egy világ körüli utazással is felér. A múzeum könnyen megközelíthető, területén belül pedig egy ajándékbolt is fellelhető, amely a város legrégebbi üzlethelyisége.

AMI MÉG ÉRDEKELHET