Kafka elmenekült Prágából

Milyen szerencse, hogy mindenkit csak posthumus ismerünk el.

Kafka
Fotó: Shutterstock
Előző cikkünkben felidéztük Franz Kafka életművét. Miután Prágát is bejártuk, nézzük meg, milyen kapcsolata volt a nagyvárosokkal: Prágával és Berlinnel. És vajon hogy nézett ki az I. világháború előtt cseh főváros? Illik-e a villamossíneken korzózni? Videó!

​Prága nem ereszt

Az érvényesüléshez Franz szülei fontosnak tartották a német és a cseh nyelv ismeretét és komoly szakma elsajátítását. Apja ellenkezése ellenére irodalmi érdeklődése a prágai művészközegbe vezette, ahol csendes, jó humorú figura hírében állt. Kafkát nyomasztották kötöttségei, apja elvárása, hivatali munkája: „nem ereszt. Ennek az anyácskának karmai vannak” – írta Prágáról.

www.youtube.com

Prague in Colour 1912 [4k, Colourised]

Menekülés Berlinbe

A Spree-parti város Kafka számára a családi kötelékektől, elvárásoktól való menekülés lehetőségét jelentette. 1910-ben járt először Berlinben, amely euforikus hatást gyakorolt rá. Első menyasszonyával, a berlini Felice Bauerrel öt évig leveleztek, rendszeresen látogatta őt, ám végül csak nagy betegen, 1923 őszén költözött a német fővárosba – akkori szerelmével, Dora Diamanttal.

Franz Kafka Múzeum

Kafkát életében nem kényeztette el a siker: folyóiratokban publikált írásai nem keltették fel a kritikusok figyelmét. A Kafka Múzeumban a művek első kiadásait, az író szerelmeinek írt leveleit és olyan rajzokat, fényképeket tekinthetünk meg, amelyek korábban még nem voltak láthatók Prágában.

Fotó: Shutterstock

A Kafka Múzeum Prágában, a Pisilő férfiakkal


AMI MÉG ÉRDEKELHET