Már Prágának is kezd elege lenni az őrjöngő turistákból

Egyesek éhségsztrájkkal tiltakoznak a turistaözön ellen.

​Károly-híd, Prága

A cseh főváros régóta Közép-Európa egyik legnépszerűbb úti célja – köszönhetően gyönyörű óvárosának, ízletes sör- és gasztrokultúrájának, valamint romantikus atmoszférájának. Elérkezett azonban az a pont, amikor már sem a lakosság, sem a város vezetése nem örül túlzottan a népszerűségnek.

A prágai önkormányzat egyik tanácsosa nemrég előállt egy különös javaslattal, amely nem is a turisták kitiltásáról szól, sokkal inkább a provokatív öltözékük szankcionálására irányul.

Bronislava Sitár Baboráková szerint ugyanis Prágában nagy lett azoknak a megbotránkoztató – akár felfújható – jelmeznek a száma, amelyeket turisták legény- vagy leánybúcsúikon a város közterületein hordanak.

Kezdeményezését úgy magyarázta, hogy ezek a maskarák nemcsak felháborítóak, de sok helybélik megbotránkoztatónak is tartja őket.

Ez is érdekelhet: Prága legjobb részei, ahol a helyiek múlatják az időt

Fotó: Shutterstock

Prága belvárosa

A javaslat jelenleg is megvitatás alatt áll, a városi tisztviselők véleménye azonban igencsak megoszlik a témában.

Megértem a kocsmatúrák problémájának megoldására tett erőfeszítéseket, és megértem a Prága központjában élők bosszúságait. Ugyanakkor nem gondolom, hogy a legénybúcsúk betiltása lenne a legjobb megoldás a problémára

idéziAdam Zábranský tanácsos ellenvetését a Vg.

Már a lakosok is sürgetik a változást

Eközben Stepán Kuchta helyi lakos éhségsztrájkba kezdett. Célja, hogy mindenkit figyelmeztessen a Prága belvárosában már megszokottá vált, túlzott zajszennyezésre, amely kapcsán főként a turistákkal zsúfolt kocsmák és éjszakai klubok okolhatóak.

Ezt is nézd meg! Szeld át Európát ezen a kalandos éjszakai vonatúton

A város vezetése azért is lehet bizonytalan a dolgában, mivel eddigi kísérletei mind kudarcot vallottak. Ilyen volt az éjszakai forgalom korlátozása, amely messze nem érte el a kívánt hatást.

A népszerűség átka

Európa számos másik szegletén kísérleteznek, melyik megoldás lenne a legmegfelelőbb a turizmus korlátozására. Többek között Izland szigete, Amszterdam és Velence – legújabban pedig a Comói-tó környéke – vezetett be különféle díjakat/adókat, amelyek plusz kiadást jelentenek az utazóknak. Az viszont, hogy ezek valamelyike beválik-e ténylegesen, csak hosszabb távon tudjuk majd meg.

AMI MÉG ÉRDEKELHET