Ako sa vyhnúť prechladnutiu z klimatizácie

Z výletov a dovoleniek si neprinesieme len dobré zážitky a odpočinutú myseľ. Letná dovolenka sa bez klimatizácie stáva nemožnou a často si so sebou po dovolenke prinášame prechladnutie, zimnicu, slabosť, bolesť hrdla, kĺbov a svalov. Ako sa vyhnúť tomu, aby ste to s „klímou“ v aute či hotelovej izbe neprehnali?

Foto: Shutterstock

Klimatizácia nám pomáha prežiť extrémne vlny tepla, na ktoré si už, žiaľ, musíme v našich životoch zvykať. Hoci sa globálna klíma otepľuje, my tú nami ovládanú klímu často vychladíme na maximum. A aj keď to je v deň horúčavy príjemné, môžeme to na druhý deň rýchlo oľutovať.

Zábavný park pre vírusy

Foto: unsplash

Samotná klimatizácia nám ochorenie nespôsobí. Musí však byť čistá a nesmie sa to preháňať s nízkou teplotou. Aj vnútri nášho auta sa v systéme kondenzuje vlhkosť a to je ideálne prostredie na vznik plesní, húb, a teda aj vírusov a baktérií. Keď cez takéto prostredie pustíme cirkuláciu vzduchu, vypustíme toto všetko lietať po celom aute ako po zábavnom parku. V uzavretom priestore, ako je auto, alebo aj hotelová izba, na výber nemáte, a tak tieto vírusy a baktérie dýchate.

Oslabená vstupná brána

Foto: unsplash

Klimatizácia vysušuje vzduch, ktorý ňou prechádza. Takto vysušený vzduch dýchame a to následne vysušuje aj sliznicu v našom nose. Tým stráca svoju schopnosť zachytávať vírusy a sme náchylnejší ochorieť. V studenom prostredí, hoci sa nám to v ten moment nezdá, sa bráni aj zvyšok tela. Stiahnu sa nám cievy, ktoré tým chránia telo pred stratou tepla. Tok krvi, a teda aj bielych krviniek, ktoré nás proti vírusom chránia, sa spomalí. A to je ako spomaliť postup obrannej armády proti nepriateľovi.

Prevencia namiesto dôsledkov

Foto: Shutterstock

A teraz konečne k tomu, ako predchádzať prechladnutiu z klímy. Do auta sa otváraním dverí, z topánok a vecí vždy dostane prach a špina. V kombinácii s vlhkosťou to spôsobuje problém. V prvom rade, čo sa týka auta, ale aj domu, v ktorom bývate, poriadne a pravidelne nechávajte čistiť filter v klíme. Tak sa na skondenzovaných miestach plesne, vírusy a huby nerozmnožia. Filtre klimatizácie by ste mali vymeniť aspoň každé dva roky. K tomu, samozrejme, patrí pravidelná výmena prachového a peľového filtra. Ak však z klimatizácie pri zapnutí zacítite zápach, mali by ste to riešiť urgentne.

V druhom rade je podstatné to, čo nik nechce počuť: neprechladzujte. Klíma nastavená na „min“ alebo aj 18 stupňov nie je zdravá za žiadnych okolností. Príliš chladná klíma vyhovuje vírusom, ktoré si hovejú v chladnom a suchom prostredí. Rozdiel medzi teplotou vonku a dnu aj v aute by nemal byť väčší než 5 stupňov. Ťažko si predstaviť, že ak je vonku 30 stupňov, tak si máte nastaviť klímu na 25, no tak to je. Odborníci hovoria, že vystavením sa vyšším teplotám si naše telo postupne zvykne a adaptuje sa.

Čo robiť, keď klímu nemáte pod kontrolou

Foto: unsplash

Ak rozsah a čistotu klímy nemáte pod kontrolou, vyzbrojte aspoň seba. Do vlaku si zoberte aj teplejšie oblečenie, v lietadle si vypýtajte deku. Pred cestou sa nadopujte vitamínom C (je účinnejší vopred, než až keď ste chorí) a v lekárni si zakúpte nosný sprej z morskej vody, ktorý zvlhčuje sliznicu. A úplne jednoduchá rada na záver: rúško. Dýchaním do rúška vzduch ohrievate, para, ktorú vydychujete, vám spätne zvlhčuje sliznicu nosa a ešte sa aj chránite pred ďalšou vlnou koronavírusu.

AMI MÉG ÉRDEKELHET