Používať na varenie wok je dobrý zvyk

Keď sa povie ázijská kuchyňa, mnohí z vás si predstavia dlhé rezance, ktoré z polievky ťaháte nemotorne držiac paličky. Iní si zas predstavia pouličné stánky, kde v rozžeravenej hlbokej panvici pribúdajú ingrediencie, až z toho vzíde jedlo hodné michelinskej hviezdy. Práve táto hlboká panvica, nazývaná wok, je tajnou „ingredienciou" mnohých ázijských jedál. Prečo?

Foto: Getty Images Hungary

Ázijská kuchyňa je po talianskej tou svetovo asi najznámejšou a ani u nás na Slovensku nechýbajú početné ázijské bistrá a reštaurácie, ktoré svoje živobytie založili na importe chutí Ázie. Jedna vec, ktorá v žiadnej z týchto kuchýň nechýba, je wok. Táto panvica s okrúhlym dnom a vysokými stenami je pritom dômyselným dizajnom, ktorý vzišiel z núdze.

História woku

Foto: 123rf

Wok sa po prvýkrát objavil v Číne asi pred 2 000 rokmi. Počas vtedajšieho vládnutia dynastie Han bol nedostatok potravín. A práve wok bol odolným a rôznorodým kuchynským riadom, na ktorom ste mohli uvariť rôzne jedlá s použitím prakticky len málo surovín. V kantónčine znamená wok jednoducho „hrniec na varenie", a tak sa tu aj skutočne používa. Robia sa v ňom nielen jedlá označované ako „stir-fry", ale i polievky či vo vode varené jedlá. V mandarínskej čínštine ho nájdete pod termínom huo.

Ako funguje wok

Foto: Pixabay

Základom woku je jeho dizajn. Ten umožňuje, aby sa na relatívne malej ploche dna dostal olej na veľmi vysokú teplotu, čo umožňuje prípravu jedál v štýle stir-fry. Ingrediencie sa miešajú pri tejto vysokej teplote a považujú sa napriek tuku za zdravšie najmä preto, že v ázijskej kuchyni sa dodržuje princíp 3:1 – tri diely zeleniny k jednému dielu mäsa. Okrem toho praví šéfkuchári nechajú najprv vo woku zohriať olej, ktorý vyplní aj najmenšie póry tejto panvice, a jedlo sa následne nepripeká. Tento olej zlejú bokom a následne do rozžeravenej panvice pridajú menej oleja, na ktorom už pripravujú samotné jedlo.

Ak by ste túto techniku chceli vyskúšať, nezabudnite, že použitý olej sa dá skvelo recyklovať a namiesto toho, aby ste jeho vyhodením ničili životné prostredie, môžete ho odovzdať na každej čerpacej stanici Slovnaft. Stačí, keď si vyčleníte doma jednu použitú plastovú fľašu, do ktorej vždy vychladnutý použitý olej precedíte cez gázu. A keď sa fľaša naplní, Slovnaft po vyzbieraní fliaš zo všetkých svojich čerpacích staníc premení takýto odpad na ekologické palivo. Veď – aj kvapka oleja sa ráta.

Wok hei

Foto: Getty Images Hungary

Jay Fai v Bangkoku varí všetko svoje pouličné jedlo vo woku. A vo veku 70 rokov za to získala aj michelinskú hviezdu.

Tento nepreložiteľný termín znamená vo voľnom preklade „teplota woku". Odkazuje na jedinečnú chuť, ktorú dosiahnete varením v štýle stir-fry. Táto ľahko údená chuť jedla je práve tým, čo hľadajú mnohí, no nevedia to zreplikovať, lebo si myslia, že ide o akýsi druh korenia. Wok pritom vďaka svojim vysokým stenám ponúka distribúciu tepla po stranách, a tak môžete v jedinej panvici jedlo pripravovať intenzívne na jeho dne, kým na stranách ho jemnejšie len zohrievať.

Čo uvariť vo woku

Foto: 123rf

Varenie vo woku si zamilujete (inak povedané, zvyknete si) aj preto, že vám po varení nezostane hŕba riadov na umývanie. Základom jedla je rozpučený cesnak a nadrobno nakrájaná cibuľka. V Ázii je pritom populárna najmä tá jarná, pričom posekané zelené časti slúžia ako dekorácia na záver. Často k tomuto základu pribudne nastrúhaný alebo nasekaný čerstvý zázvor a čili. Potom už je to o kreativite. Jednoduchým receptom je pridať na drobné pásiky či kocky posekané mäso (alebo tofu), ku ktorému pridáte rôznu zeleninu – čerstvú alebo mrazenú. V supermarketoch pritom nájdete priamo mrazené zmesi s názvom wok. Aby ste dodali ázijskú chuť, nesmie chýbať sójová omáčka. My odporúčame v miske zmiešať sójovú omáčku s lyžicou cukru a ryžovým octom. Odvážnejší siahnu na pultoch obchodov po tamarindovej, hoisin alebo sladkokyslej omáčke. Ak chcete dosiahnuť, aby sa omáčka dobre lepila na ryžové rezance, ktoré tam môžete pridať, primiešajte vo vode rozpustenú pol lyžičku škrobu. Ak nebudete servírovať s rezancami, nutnosťou je samozrejme ryža a posypanie rozdrvenými arašidmi či sezamovými semiačkami dodá jedlu ázijskú autentickosť,aj vzhľad.

A hoci si v Číne nezvyknú, ako u nás, priať dobrú chuť, niekedy je zvykom popriať si „màn màn chī", čo znamená „jedz pomaly". Pretože aj ázijské jedlá si treba vychutnávať a vedia, že rýchle jedenie nie je dobré pre zdravie.

AMI MÉG ÉRDEKELHET