Elektromobily po prvý raz v predaji porazili naftové autá

Elektrické, plug-in hybridné a hybridné autá porazili naftové. Aspoň čo sa týka novoregistrovaných áut v Európe za mesiac september 2020. Hoci celkové čísla novoregistrovaných áut v Európe klesli za prvých 9 mesiacov o 29 %, typy registrovaných áut jasne naznačujú zelenú revolúciu.

Foto: 123rf

Pred piatimi rokmi európskym novoregistrovaným autám dominovali tie s naftovými motormi, september 2020 sa zapísal ako historicky prvý mesiac, v ktorom autá na alternatívny pohon predbehli v predaji tie dieslové. Ohlásila to obchodno-spravodajská spoločnosť JATO.

Historický predaj elektrických vozidiel

Foto: 123rf

Pri porovnaní predaja vozidiel na benzín a naftu za september 2020 a 2019 u oboch typov pohonov vidieť dvojciferné percentuálne poklesy. Oproti tomu vozidlá poháňané elektrickým pohonom si zapísali 139 % nárast a predalo sa ich celkovo 327 800. Vôbec po prvýkrát tak presiahli tristotisícovú hranicu aj 20 % podiel na trhu. V roku 2016 dosahovali elektrické autá len 1 % trhový podiel, v roku 2019 mali 11 % a tento rok je to už 25 %.

Naftové problémy

Foto: 123rf

Zákazom vstupu vozidiel s naftovými motormi do centier mnohých európskych metropol, ale najmä lepšou infraštruktúrou nabíjania a novými modelmi z automobiliek sa nad klasickými dieslami v Európe zmráka. Hoci pred piatimi rokmi mali až 50 % podiel na trhu, v septembri 2020 dosiahli historické dno – len 24,8 %.

Volkswagen s raketovým nástupom

Foto: Volkswagen AG

Asi nik nemá takú poškodenú reputáciu s naftovými motormi ako automobilka Volkswagen. Aféra ohľadne falšovania emisií ich dieslových motorov je, zdá sa, úspešne minulosťou a hoci sa do portfólia elektrických vozidiel pridala táto značka relatívne neskoro, rýchlo prepisuje popredné priečky predaja. V septembri predala len na nemeckom trhu 40 300 vozidiel. A nielen tam. Nórsko, kde elektrické autá dominujú súčasnému predaju s 80 % predajom, si obľúbilo ich najnovší model ID.3. Za október 2020 bol tento model podľa JATO takmer každé piate z desiatich predaných elektrovozidiel. S počtom 2 475 predaných kusov preskočilo druhé najpredávanejšie auto v krajine – Toyotu RAV4 – viac než trojnásobne.

Ak zoberieme celú skupinu Volkswagen, je na európskom trhu jednotkou a ich značky už predbehli Teslu. Mnohé európske automobilky však zaznamenávajú rýchly rast. Okrem 352 % nárastu Volkswagenu to je napríklad 211 % vzostup elektrických áut od Renaultu. Doteraz vedúca Tesla, naopak, zaznamenala 5 % pokles.

Hybridné voľby

Foto: Getty Images Hungary

Medzi predaj elektrických vozidiel sa počítajú aj hybridné autá. Podieľali sa na nich dokonca viac než polovicou. S nárastom 124 % v tomto segmente stále dominuje Toyota a Lexus, zaberajúc tretinu európskeho trhu. Svoje miesto si tu výrazným nárastom získavajú aj Ford, Suzuki, Fiat či BMW.

AMI MÉG ÉRDEKELHET