800 éves kastély a szakadék szélén: a Predjama

Az alatta húzódó barlangrendszerben sárkányok talán nem, denevérek viszont biztosan élnek.

Fotó: Shutterstock

A szlovén sziklába épített kastély alatt 60 méter mély szakadék húzódik. De vajon milyen darukat használtak 800 évvel ezelőtt?

A Predjama fellegvár egy reneszánsz kastély, amelyet egy barlang szájában építettek 800 éve a mai Szlovénia délnyugati részén. A vár történetét átszövik a legendák és a mítoszok, de elég, ha vetünk rá egy pillantást: olyan, mintha lebegne egy szikla peremén – ez kinek ne indítaná be a fantáziáját, hogy rögtön lángoló szájú sárkányokat, varázslókat és harcoló lovagokat vizionáljon a vár köré?! A hatemeletes barlangvár egyébként a világ legnagyobb sziklába épített vára, és éppen ezért Szlovénia legnépszerűbb látványossága is.

www.youtube.com

Jackie Chan filmed in Predjama castle (Predjamski grad) in county Slovenia - close to Postojna Cave

A vár jelenlegi homlokzata az 1580-as évek óta ebben a formában látható, belsejében pedig megnézhetjük a kastélyban a korhűen berendezett konyhákat, hálószobákat, fegyverraktárakat, kazamatákat és titkos alagutakat is. A legenda szerint egykor a várban élt egy Erasmus of Lueg nevű lovag, aki igazi lázadó hős volt, és akit bizarr módon állítólag a mosdóban ért a halál, igaz, utolsó harcosként egy ostrom közepén.

Fotó: Shutterstock

Predjama a szlovén fővárostól, Ljubljanától mindössze 45 kilométerre, délnyugatra fekszik. A várat egy nagy barlang nyílásába építették: a 123 méteres mészkő sziklafal kb. felénél kezdődik az épület alja, alatta 60 méter mély szakadékkal. A sziklafal egy völgyet zár le, tehát egykönnyen nem lehetett megközelíteni az építményt. Ma már persze kiépített infrastruktúra és úthálózat van a környéken.

A várban található múzeum egész évben nyitva tart, nyaranta pedig népszerű lovagi tornákat is rendeznek a szomszédos mezőn. A kastély alatti barlangjáratok is kedvelt látványosságnak számítanak, bár azokat a bennük élő denevérek védelme miatt nem lehet egész évben látogatni – csak májustól szeptemberig fogadnak turistákat.

AMI MÉG ÉRDEKELHET