VIANOČNÝ ZÁZRAK: ADVENT V NEW YORKU

Hovorí sa, že na návštevu New Yorku neexistuje nesprávny čas. Hoci platí, že v lete sužujú Veľké jablko horúčavy a v zime časté snehové búrky, metropola, ktorá nikdy nespí, ponúka nevšedné zážitky v každom ročnom období. Ak túžite spoznať jej najmagickejšiu tvár, vyrazte do New Yorku pred Vianocami, keď sa nielen Manhattan odeje do slávnostného šatu.

Foto: Shutterstock

Základný tón návštevy predvianočného New Yorku nemôže udať nič iné ako jedna z najznámejších koncertných sál na svete. Tradičné vianočné predstavenia Rockettes v Radio City Music Hall sa konajú už od roku 1932. Ak by ste mali počas newyorského dobrodružstva vidieť iba jediné vystúpenie, nemôže to byť nič iné ako práve Rockettes. Notoricky známe fotografie tanečníc v šatách ozdobených stovkami flitrov a s vysoko zdvihnutými nohami pritom ani zďaleka nevystihujú slávnu šou, v ktorej vystupuje celá plejáda vynikajúcich spevákov, tanečníkov či dokonca krasokorčuliarov. A to všetko okorenené špeciálnymi efektmi a výpravnými kostýmami.

Ďalšou populárnou tradíciou New Yorku je svetoznámy balet Luskáčik v Lincoln Center v podaní renomovaného súboru New York City Ballet. Rozprávková cesta vianočným príbehom na hudbu Piotra Iľjiča Čajkovského, ktorá si vyslúžila prívlastok symfónia detstva, je ideálnou voľbou na čas adventu. Baletná klasika figuruje v repertoári Lincoln Center nepretržite od roku 1954. Na scéne s impozantným vianočným stromčekom sa vystrieda 90 tanečníkov, 62 hudobníkov a viac ako 125 detí.

NA KORČULIACH V TIENI MRAKODRAPOV

Foto: unsplash

Práve v čase adventu narazíte pred Rockefellerovým centrom na najpočetnejšie zástupy domácich i turistov, ktoré tam každoročne priláka ikonický vianočný stromček. Nevidieť ho by bolo podobné, ako navštíviť Paríž bez toho, aby ste vystúpili na Eiffelovu vežu. Najväčšie davy sa tam schádzajú pri slávnostnom rozsvietení vianočného stromčeka a počas kultúrnych predstavení na legendárnom klzisku. Ak však slávnu newyorskú dominantu navštívite ráno alebo neskoro večer, nebudete sa musieť predierať cez nekonečné zástupy.

V decembri sa na viacerých miestach miliónovej metropoly konajú vianočné trhy. K najpopulárnejším patrí trh v budove Grand Central Station. Tento dopravný uzol je už sám osebe výnimočnou atrakciou. Obľúbené sú aj Union Square Holiday Market v rovnomennej štvrti Union Square či Columbus Circle Holiday Market pri juhozápadnom cípe Central Parku. Za pozornosť stojí tiež vianočný trh pri Bryant Parku. V stánkoch obkolesujúcich klzisko si môžete kúpiť originálne vianočné ozdoby, výrobky od lokálnych remeselníkov a umelcov či zahriať sa vareným jablčným vínom. Bonusom Bryant Parku je bezplatný vstup na klzisko, platí sa iba za požičanie korčúľ. Zakorčuľovať si však môžete aj na ľadovej ploche v Central Parku alebo na klzisku pri spomínanom Rockefellerovom centre, vychutnávajúc si pritom bohatú sviatočnú výzdobu a lákavé vône.

VIANOČNÉ VÝKLADY: LUXUS A EXTRAVAGANCIA

Foto: Shutterstock

Nápaditosť newyorských výkladov uchváti aj počas všedných dní, no v čase adventu vám ich výzdoba vyrazí dych. Dvojnásobne to platí o luxusných obchodoch na Piatej avenue v centre Manhattanu. Povesť najextravagantnejších vianočných výkladov majú obchody značiek Dior, Cartier, Saks či luxusný obchodný dom Bergdorf Goodman, no oplatí sa prejsť po celej avenue od Central Parku až po 34. ulicu. V čase adventu sú vyzdobené nielen obchody, ale aj samotné ulice. Na juhovýchodnom rohu Central Parku sa vďaka ľadovým kvádrom, sochám zvierat a tisícom vianočných svetiel zmení na rozprávkové kulisy aj slávna Pulitzerova fontána, stojaca v susedstve hotela Plaza.

SVETLÁ DYKER HEIGHTS

Foto: unsplash

Mnoho turistov počas návštevy New Yorku vôbec neopustí Manhattan, hoci minimálne jedna zaujímavosť stojí za to, aby ste vyrazili za jeho hranice. Ide o jedinečné svetelné divadlo v brooklynskej štvrti Dyker Heights. Majitelia tamojších rodinných domov sú už roky verní milej tradícii – v snahe tromfnúť suseda využívajú na vytvorenie predvianočných svetelných dekorácií služby profesionálnych architektov a dizajnérov. Výsledkom je nevšedná svetelná výzdoba záhrad, v ktorých môžete obdivovať umne naaranžované figuríny sobov, nafukovacích Mikulášov či cínových vojačikov, doplnené o tisícky svetelných reťazí. Najkrajšie ozdobené domy nájdete medzi 11. a 13. avenue a 83. a 86. ulicou. Keďže svetelná výzdoba sa teší mimoriadnej popularite medzi domácimi i turistami, zabudnite na auto či taxík a na cestu do Brooklynu zvoľte metro. Vyhnete sa tak obrovským zápcham.

PÁRTY V BOTANICKEJ ZÁHRADE

Foto: NYBG

Ak zatúžite uniknúť z centra vriaceho kotla národností, etník a kultúr, ako znie ďalší z prívlastkov New Yorku, vydajte sa do Bronxu. Kým pred desiatimi rokmi sa do tejto neslávne známej časti mesta odvážili ísť len najväčší dobrodruhovia a zvedavci, dnes je všetko inak a Bronx sa postupne zbavuje povesti drsného miesta. Medzi jeho najväčšie lákadlá patrí botanická záhrada New York Botanical Gardens. V jej palmovom dome sa už vyše tri dekády koná tzv. Holiday Train Show. Návštevníci môžu na rozsiahlom koľajisku s celkovou dĺžkou niekoľko sto metrov obdivovať zmenšené modely vláčikov. Nevšedné predstavenie určené nielen pre fanúšikov železnice sa odohráva v miniaturizovanom meste s replikami takmer 150 newyorských atrakcií. Vo sviatočnom období sú súčasťou Holiday Train Show aj koncerty speváckych zborov, tanečné vystúpenia či literárne čítania.

Ak sa už vydáte do Bronxu, nemali by ste vynechať ani tamojšiu zoologickú záhradu. V čase adventu sa tam koná svetelná šou, a to od neskorého poludnia. Ideálnym časom na návštevu je takzvaná modrá hodina, keďže neónové figúrky zvierat žiaria najkrajšie práve krátko pred zotmením.

Foto: NYBG

AMI MÉG ÉRDEKELHET