​Kozy na talianskom ostrove - môžete si ich vziať zadarmo

Dostali ponuku, ktorá sa nedala odmietnuť.

koza

Foto: Unsplash

V posledných rokoch sa v Alicudi rozmnožili divoké kozy: starosta malého ostrova v Tyrhénskom mori severne od Sicílie ponúkol každému, kto bude mať odvahu ujať sa kôz na ostrove a starať sa o ne.

Divoké kozy, ktoré sa dobre orientujú v strmých útesoch, zvyčajne dokážu všade harmonicky koexistovať s obyvateľmi − a nebolo to inak ani na Alicudi, najmenšom kúsku pevniny na Liparských ostrovoch na Sicílii.

Prečítajte si aj: Top 3 dobrodružstvá v Taliansku

Nedávne sčítanie však ukázalo, že počet kôz na ostrove Alicudi s rozlohou päť kilometrov štvorcových je v súčasnosti šesťkrát vyšší ako 100 obyvateľov ostrova.

Podľa denníka Guardian sa kozy presťahovali do obytných oblastí, kde spôsobujú spúšť v záhradách a záhradných prístreškoch, búrajú kamenné múry a občas dokonca vnikajú do domov.

Starosta Riccardo Gullo prišiel s nápadom darovať kozy v nádeji, že sa na ostrove obnoví rovnováha medzi človekom a prírodou.

Foto: Shutterstock

V žiadnom prípade nechceme myslieť na to, že by sme zvieratá preriedili, preto ich radšej rozdáme. O kozu môže požiadať ktokoľvek, nemusí byť farmárom a počet kôz nie je nijako obmedzený

− vysvetlil ponuku.

Záujemcovia majú čas na podanie prihlášky do 10. apríla. Gullo dodal:

Už sme dostali niekoľko telefonátov, vrátane jedného od farmára z ostrova Vulcano, ktorý si chce vziať niekoľko kôz, pretože chce z ich mlieka vyrábať syr ricotta.

Gullovým cieľom je poskytnúť tým, ktorí majú možnosť chovať kozy, humánnejší spôsob, ako obmedziť tento problém na ostrove.

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.


AMI MÉG ÉRDEKELHET