5 spôsobov, ako prepraviť lyže autom

Každý má svoje výhody a nevýhody a každý je vhodný na iný typ lyžiara.

Foto: Shutterstock

Ak nepatríte k fanúšikom požičovní a radšej cestujete s vlastnou lyžiarskou výbavou, otázka ako dostať lyže až k svahu je jednou z tých najdôležitejších. K výletom na hory patrí množstvo batožiny a k nej sa pridáva ešte aj lyžiarska výstroj. Aké sú možnosti ako ju na aute či v aute prepraviť?

1.     1. Ideálny pre dvojice: Vak na lyže

Foto: Škoda Auto

Niektoré vozidlá majú zabudovaný vak na lyže, ktorý umožňuje prepravu lyží bezpečne a bez znečistenia interiéru. Výhodou je, že tento systém neovplyvňuje jazdné vlastnosti auta, ani spotrebu. Nevýhodou je obmedzená kapacita, ktorá je spravidla maximálne pre dva páry lyží. Ak si na lyže zakúpite len samotný vak, vždy sa uistite, že je dobre a pevne pripevnený, zatvorený a prípadne pripútaný. Iste si nechcete predstaviť, čo by mohli spôsobiť ostré paličky a hrany lyží pri prípadnej havárii.

2. Šetrič miesta: strešný nosič na lyže

Foto: Mont Blanc

Nožnicové nosiče lyží sú jednoduché na montáž a nezaberajú veľa miesta pri skladovaní. Sú vhodné pre lyžiarov s obmedzeným priestorom na skladovanie doma v čase, kedy nosiče nie sú na streche auta. Ak teda máte len byt, neveľkú pivnicu či málo odkladacích priestorov, toto je voľba pre vás. Na druhej strane, sú vhodné iba pre prepravu lyží a nie ďalšieho vybavenia. Lyžiarky, paličky a iné veci musíte už naložiť do auta. Pripravte sa však na horší prístup, postávanie na prahu dverí auta, väčšiu spotrebu na diaľnici a možné „pískanie“ vzduchu rozrážaného nosičom. Nožnicové nosiče tiež využijete len v zime. Pozitívom je ľahká montáž. Ak napríklad bežkujete a topánky teda môžete mať obuté priamo na nohách, strešný nosič plnohodnotne postačuje.

3. Ak máte guľu: nosič na ťažné zariadenie

Foto: Buzz Rack

V prípade, že máte na aute nainštalované ťažné zariadenie, zvážte aj možnosť nosiča, ktorý sa namontuje na „guľu“ za autom. K lyžiam namontovaným kolmo budete mať skvelý prístup a tie zas budú mať len minimálny vplyv na jazdné vlastnosti auta. Umiestnite sem tak lyže, ako i snowboardy, či paličky, opäť však nie lyžiarky. Avšak, lyže môžu byť po príchode na parkovisko lyžiarskeho strediska pošpinené od cesty. Taktiež počítajte s ovplyvnením funkcie cúvacích senzorov. Nosič sa dá pre prístup do kufra sklopiť a po sezóne ľahko odložiť.

4. Spojenie dvoch svetov: box na ťažnom zariadení

Foto: MFT Transport Systems

Prepravný box na ťažné zariadenie ponúka vynikajúci priestor a ochranu pre lyže a iné vybavenie. Keďže ho môžete mať zamknutý, nebude prípadných zlodejov tak lákať čo vidia a vy doň môžete odložiť aj ostatné lyžiarske vybavenie. Táto možnosť nie je ideálna pre vysokých bežkárov, lebo maximálna šírka boxov je 185 cm. Na cúvacie senzory však zabudnite a myslite na to, že vaše auto sa odrazu stane podstatne dlhšie, čím sa zhorší manévrovanie na často preplnených parkoviskách a aj váš odhad rozmerov auta, ako ste naň zvyknutí.

5. Kráľ prepravy lyží: strešný box

Foto: Thule

Strešný box je populárny a má na to právo. „Rakvičky“ vidno na strechách áut najčastejšie. Je to dané tým, že do nich zmestíte množstvo lyžiarskej výbavy, ale aj iné veci na cesty. Box využijete aj pri dovolenkách v lete ako extra skladovací priestor okrem kufra – od 270 do 650 litrov. Odvezú od 50 do 75 kg záťaže vrátane heliem, paličiek, či lyžiarok. Lyže sú chránené pred počasím aj zlodejmi a po trochu zložitejšej inštalácii (nosič a box) už môžete využívať výhody extra priestoru celú zimu. Nevýhodou strešného boxu je jeho vyššia cena. Ak máte dlhé bežky, nemusia sa tiež vždy zmestiť a tak dvakrát merajte, kým raz kúpite. Problém môže nastať s priestorom doma, ktorý box zaberie, keď nie je na streche auta. A počas jazdy, najmä vo vyšších rýchlostiach, počítajte s vplyvom na spotrebu paliva a tiež, že box má vplyv aj na jazdné vlastnosti vášho auta.

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET