Dve sestry zachránili život turistky na El Camino

Rózsa a Judit začuli stonanie z jednej priepasti.

Foto: Shutterstock

Rózsa Járfás a Judit Szabóné Járfás sa vydali na španielsku púť El Camino koncom septembra. Pešou túrou strávili celý týždeň, pričom medzitým pomohli aj turistke, ktorá sa dostala do ťažkej situácie.

Sestry sa vydali na poslednú časť El Camino zo španielskej Sarrie. Ich cieľovou stanicou bola Santiago de Compostela. Kým Judit už mala skúsenosti z podobných pútí, Rózsa bola začiatočníčkou v tejto oblasti.

Podľa ich rozprávania, ktoré citoval maďarský portál sonline.hu, každý deň kráčali od skorých ranných hodín až do neskorého večera. V priemere prešli 30 kilometrov denne. Pričom niekedy jedna k druhej sa neprihovorili aj pol dňa.

Mali už pred sebou iba posledných pár kilometrov, keď začuli ženský hlas volajúci o pomoc.

„Prechádzali sme akurát popri jednej väčšej močaristej priepasti, zarastenej burinou, keď som počula, akoby niekto volal o pomoc,“ vravela Rózsa Járfás.

„Zbadali sme, že v priepasti leží stonajúca žena. Zliezla som k nej dolu, pričom som rozmýšľala o tom, že tam musí byť veľa hadov. Ale chcela som pomôcť, bez ohľadu na to, že som sa bála“, pokračovala.

Keď už sme pri El Camino: Ísť či nie: komu sa odporúča El Camino?

Foto: Shutterstock

Jej sestra sa medzitým vrátila niekoľko kilometrov dozadu k budove, kde mohla zavolať pomoc. Keď sa vrátila na miesto nehody, pri priepasti už stáli viacerí. Našťastie sa medzi nimi našiel aj lekár, ktorý vedel pomôcť žene.

„Bola už vo veľmi zlom stave. Ak by sme neboli počuli jej hlas, možno by neprežila,“ dodala Rózsa.

AMI MÉG ÉRDEKELHET