Ako si chytiť fľašu na udicu

Výlet na Plastic Whale v Amsterdame nepatrí medzi typické atrakcie. V loďke sa síce vozíte, ale za úplne iným cieľom, ako je prehliadka pamiatok. Celé to odštartoval Amsterdam a pomaly sa začínajú pridávať ďalšie krajiny. Inšpiroval sa plastovou krízou a prišiel s nápadom, ako pomôcť vyčistiť vodné kanály v meste na lodi vyrobenej z recyklovaného materiálu.

Foto: Plastic Whale

Sme veľmi hrdí na svoju modrú planétu. Na to, aby skutočne ostala modrou, musíme sa o ňu starať. Povedomie o znečistení oceánov plastmi stúpa. Lenže z 8 miliónov ton plastov, ktoré sa každý rok dostanú do oceánov, až 80 % pochádza z pevniny. Navyše 94 % plastov skončí na dne oceánov, odkiaľ je takmer nemožné ich vyloviť. Preto sa v Amsterdame rozhodli, že si upracú „pred vlastným prahom“.

Líder v boji proti znečisteniu plastmi

www.youtube.com

We Are Plastic Whale

Ak navštívite Amsterdam alebo Rotterdam, vydajte sa na netradičný výlet - rybolov plastov s prvou spoločnosťou na čistenie tunajších vôd na svete. Plastový rybolov sa tu stal veľmi populárnou aktivitou. Plast sa nielenže vyloví z vody, ale následne sa recykluje a vyrobia z neho ďalšie lode, aby sa opäť použili na tento ušľachtilý účel.

Myšlienka je jednoduchá

Foto: Plastic Whale

Pasažieri na elektrických lodiach spoločnosti Plastic Whale sú vybavení sieťkami a plávacími vestami a plavia sa po mestských kanáloch, kde počas cesty lovia z vody plasty, ktoré sa budú recyklovať. Turisti a miestni obyvatelia sa snažia vyloviť plasty skôr, ako sa dostanú do oceánov, a zároveň udržiavajú slávne amsterdamské kanály čisté. Napriek tomu, že si musíte vyhrnúť rukávy a priložiť ruku k dielu, je táto atrakcia, prvá svojho druhu, prekvapivo populárna. V roku 2017 sa z vody vylovilo 50 – 60 000 plastových fliaš a ďalšieho odpadu.

Loď z plastových fliaš a objavená mŕtvola

Foto: Plastic Whale

Na výrobu jednej plastovej lode, ktorá vozí turistov, je použitých približne 8 500 vylovených fliaš. Čím viac plastov sa vyzbiera, tým viac lodí sa môže postaviť a tým rozsiahlejšia bude operácia čistenia. Sprievodcovia vám počas cesty predstavia mesto a určite povedia aj nejakú vtipnú historku o predmetoch vylovených v tunajších vodách. Od peňaženiek, pasov a kľúčov od auta, ktoré tu zahodili buď zlodeji alebo stratili opití turisti, až po obálku adresovanú Nemecku. Jedna pasažierka sa počas čistenia vyľakala, keď si pomýlila plávajúcu figurínu s mŕtvolou.

Netradičný školský výlet?

Foto: Plastic Whale

Plastový rybolov má pozitívny vplyv na mladšie generácie. Deti sú naša budúcnosť, a preto ich musíme učiť, ako chrániť našu planétu. Ak tento rok rozmýšľate, kam s deťmi na výlet či exkurziu, skúste práve Amsterdam alebo Londýn, vezmite deti na plastový rybolov a spojte príjemné s užitočným.

AMI MÉG ÉRDEKELHET